10. 6. 2018, 16:27 | Vir: STA

Trump: Macron mu je preveč stisnil roko, Trudeau ga je ujezil, na koncu se je vmešal še papež

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je že znan po tem, da na političnem parketu vedno dviguje veliko prahu, nič drugače pa ni niti po srečanju na vrhu G7 in pred srečanjem z voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom.

Trump in Kim se bosta sestala v torek ob 9. uri po krajevnem času v hotelu Capella na otoku Sentosa. To bo prvo srečanje aktualnih voditeljev ZDA in Severne Koreje. V pogovorih bosta skušala doseči dogovor o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za ublažitev gospodarskih in diplomatskih sankcij.

Trump je v soboto pred odhodom v Singapur izjavil, da je na "misiji miru", je pa tudi opozoril, da so neposredni pogovori "edinstvena priložnost". "Prepričan sem, da želi Kim Jong-un narediti nekaj velikega za svoje ljudi," je dejal ameriški predsednik in dodal, da te priložnosti ne bo imel več.

Prav tako je zatrdil, da bo "prvo minuto" vedel, ali Kim misli resno glede miru.

Ob tem je ameriški predsednik posvaril pred previsokimi pričakovanji. "Morda ne bo uspelo. Velika možnost je, da ne bo. In še večja možnost, da bo potrebno nekaj časa, da bo to proces," je dejal. A kot je dejal, se bosta s Kimom vsaj srečala.

Vmešal se je celo papež Frančišek

Kako zelo pomembno je omenjeno srečanje dokazuje tudi to, da mu je nekaj minut med rednim nedeljskim nagovorom namenil tudi sam papež Frančišek. "Še enkrat želim poslati ljubljenemu narodu Koreje posebne misli prijateljstva in molitve, da bodo pogovori, ki se bodo zgodili v prihodnjih dneh v Singapurju, prispevali k razvoju pozitivne poti, ki bo zagotovila mirno prihodnost Korejskega polotoka in celotnega sveta," je dejal papež med rednim nedeljskim nagovorom.

Živahno na vrhu G7

Trump je v Singapur pripotoval direktno iz Kanade, kjer se je udeležil vrha G7, ki pa ga je ob koncu spravil v precej slabo voljo.

Ameriški predsednik Donald Trump je nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi na daljavo po Twitterju užaljeno zavrnil podporo skupni izjavi voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav. Razjezila ga je novinarska konferenca kanadskega premierja Justina Trudeauja po vrhu in pred objavo skupne izjave.

Trump je tvitnil, da je ameriškim predstavnikom, ki so ostali v Kanadi za njim, ko je že odrinil proti Singapurju, naročil, naj ne podprejo skupne izjave zaradi "Justinovih" lažnih izjav na novinarski konferenci in dejstva, da Kanada zaračunava ogromne carine ameriškim kmetom, delavcem in podjetjem. Dodal je še namig, da bo kmalu uvedel visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.

V nadaljevanju tvita je Trudeauja napadel tudi osebno. "Premier Justin Trudeau iz Kanade je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival naokrog. Zelo neiskren in šibak. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mleko!"

Vzdušje vrha G7 pa je najbolj ponazorila fotografija, ki je prišla iz kabineta nemške kanclerke Angele Merkel in prikazuje Trumpa na stolu s prekrižanimi rokami in Merklovo in druge voditelje okrog njega, ki ga stoje prepričujejo v nekaj.

"Povedal mi je, da bi bile carine napaka, in strinjam se, da si tega nikakor ne želimo. Ne želimo škodovati ameriškim delavcem, ampak na odločitev za nezakonite in nesprejemljive carine na kanadske jeklarje in delavce v avtomobilski industriji in na kanadsko ekonomijo je treba odgovoriti sorazmerno," je dejal Kanadčan in s tem izrazil mnenje praktično vseh udeležencev vrha razen ameriških.

Macron in Trump sta uprizorila šov z rokovanjem

Na spletu so zaokrožile številne fotografije in posnetki rokovanja Trumpa in Macrona na vrhu G7, na katerih je videti, kako je 40-letni Francoz svojemu ameriškemu kolegu tako močno stisnil roko, da je s tem ustavil prekrvavitev njegove roke in na njej pustil bel odtis, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelja držav sta očitno v rokovanju celo tekmovala. En od sicer številnih stiskov rok je namreč trajal 29 sekund, saj nobeden od njiju ni hotel popustiti in s tem pokazati šibkosti.

Macron ima, kot kaže, zelo čvrst prijem, saj je na spletu zaokrožila tudi fotografija 71-letnega Trumpa, ki je pred ponovnim rokovanjem rahlo trznil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.