26. 5. 2017, 09:46 | Vir: STA

Trump naj bi po poročanju Spiegla rekel: "Nemci so slabi, zelo slabi!"

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi se na srečanju z vrhom EU v četrtek močno pritoževal nad zunanjetrgovinskim presežkom Nemčije. "Nemci so slabi, zelo slabi," je dejal glede na navedbe udeležencev srečanja, na katere se sklicuje nemški časnik Der Spiegel. "Poglejte si milijone avtomobilov, ki jih prodajo v ZDA. Grozno. To bomo ustavili," naj bi dejal.

Glede na navedbe istih virov naj bi se predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker postavil na stran Nemčije in oporekal Trumpu. Prosta trgovina koristi vsem, je dejal in si prizadeval ohraniti prijateljski ton, obenem pa ostal odločen, še navajajo viri.

Na približno uro trajajočem srečanju se je Trump v četrtek pred vrhom zveze Nato v Bruslju sprva srečal z Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, kasneje sta se jim pridružila še predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini.

Poročanja Spiegla še nista komentirala niti Bela hiša niti urad nemške kanclerke Angele Merkel. Se pa bosta Trump in Merklova danes srečala na vrhu skupine G7 v Taormini na Siciliji.

Muhasti Trump!

Trump je bil sicer že v preteklosti kritičen do Nemčije in Merklove. Že večkrat je izrazil svojo nejevoljo zaradi nemškega zunanjetrgovinskega presežka v odnosu z ZDA in zagrozil z uvedbo carin.

Svoje srečanje z Merklovo marca v Washingtonu je sicer označil za "čudovito", že naslednji dan pa naslovil val kritik na Nemčijo, češ da zvezi Natu in ZDA dolguje "ogromne vsote denarja".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.