8. 1. 2021, 08:57 | Vir: STA

Trump obljubil miren odhod in obsodil vdor v kongres, pozivi k njegovi odstavitvi vse glasnejši

Profimedia

Predstavniški dom ameriškega kongresa se pripravlja na vložitev druge ustavne obtožbe proti Donaldu Trumpu, ki je v četrtek zvečer na Twitterju sporočil, da je ogorčen zaradi nasilja, potem ko je skupina njegovih pristašev v sredo vdrla v kongres. Prvič je priznal, da po 20. januarju ne bo več predsednik ZDA in obljubil nemoten prehod oblasti.

Trump, ki mu je Twitter v sredo za 12 ur blokiral račun, se ni oglasil do četrtka zvečer, ko je objavil kratek videoposnetek. Dejal je, da je ogorčen zaradi "nasilja in brezpravja", potem ko je skupina njegovih pristašev v sredo nasilno vdrla v Kapitol. Ni pa priznal svoje vloge pri spodbujanju privržencev z obtožbami o volilnih prevarah.

Obljubil je nemoten prehod oblasti in v sporočilu svojim "čudovitim navijačem" dodal: "Vem, da ste razočarani, želim pa tudi, da veste, da se naše neverjetno potovanje šele začenja."

Demokrata Josepha Bidna, ki je zmagal na volitvah 3. novembra, ni omenil z imenom niti mu ni čestital za zmago. "20. januarja bo nastopila nova vlada. Osredotočam se na gladko, urejeno in brezhibno tranzicijo oblasti," je izjavil Trump.

Demokrati in tudi vse več republikancev mu pripisuje odgovornost za sredin napad njegovih podpornikov na poslopje ameriškega kongresa, v katerem so formalno potrjevali Bidnovo zmago na volitvah. Zvezni tožilec Washingtona pa ni izključil vložitve obtožnice proti Trumpu zaradi spodbujanja upora proti vladi.

Voditelja kongresnih demokratov Nancy Pelosi in Chuck Schumer sta v četrtek pozvala podpredsednika ZDA Mika Pencea in Turmpov kabinet, naj Trumpa odstavijo s položaja po 25. amandmaju k ustavi, ker predstavlja nevarnost za ZDA.

Pence je to zavrnil, pred tem pa ni hotel dvigniti telefona demokratoma, ki sta ga hotela k temu osebno pozvati. Tudi Pence je bil med tistimi, ki so v sredo bežali v zaklonišče pred Trumpovimi privrženci in je senatorjem izrazil razočaranje nad Trumpom.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je odločitev o odstavitvi Trumpa prepustil Penceu, Trumpovi vladi in kongresu, sam pa se osredotoča na prevzem oblasti 20. januarja. Trumpa je k odstopu pozvala tudi konservativna uredniška stran časopisa Wall Street Journal.

Trumpa je pustil na cedilu republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki je v četrtek dejal, da mora predsednik prevzeti svoj del odgovornosti za sredino nasilje, v katerem so umrle štiri osebe.

Graham je leta 2016 Trumpa označil za sebičnega idiota in lažnivca, po smrti prijatelja Johna McCaina pa je postal eden njegovih najtesnejših kongresnih zaveznikov.

Sedaj se spet umika skupaj z nekaterimi drugimi republikanskimi senatorji, kot je Marco Rubio s Floride, ki je izjavil, da je "nekdo lagal" Trumpovim privržencem, da lahko kongres spremeni izid predsedniških volitev.

Graham in Rubio sta bila med tistimi v kongresu, ki so do srede podpirali Trumpovo zavračanje volilnega poraza. Zdaj se umikajo, ker se Trumpu obetajo težave. Demokrati od FBI zahtevajo preiskavo vseh, ki so sodelovali v "terorističnem napadu na kongres", in tistih, ki so to vzpodbujali, na čelu s Trumpom.

Vršilec dolžnosti zveznega tožilca prestolnice Washington Michael Sherwin je dejal, da so doslej vložili zvezne obtožnice proti 15 osebam. Na vprašanje, ali to predvideva tudi predsednika ZDA, je Sherwin ponovil, da so vse možnosti na mizi. "Gledamo vse, ki so imeli kakšno vlogo in kjer dokazi ustrezajo zločinu," je dejal.

New York Times poroča, da je glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone Trumpu sporočil, da mu zaradi izjav na zborovanju, s katerimi je vzpodbudil napadalce, lahko grozijo pravne posledice. Kot še poroča časnik, Trump že vse od poraza na volitvah sprašuje pravnike o možnosti samopomilostitve.

Doslej noben predsednik ni pomilostil samega sebe, Trump pa bi rad sebi, družini in prijateljem izdal neke vrste preventivno pomilostitev, ki bi pokrivala vsa morebitna kazniva dejanja. Po zvezni zakonodaji bi ga lahko nova vlada preganjala zaradi oviranja preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, zvezni tožilci New Yorka pa so ga leta 2018 opredelili kot enega od zarotnikov pri kršenju zakona o financiranju volilnih kampanj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.