14. 8. 2020, 10:36 | Vir: STA

Trump odtegnil dodatni denar pošti, ker bi bile po njegovem volitve prevara v korist demokratov

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru za televizijo Fox odkrito priznal, da nasprotuje dodatnemu proračunskemu denarju za ameriško pošto zaradi lažje izvedbe volitev po pošti v času pandemije koronavirusa. Brez dokazov je zatrdil, da so take volitve prevara, ki koristi demokratom, ob tem pa sam zaprosil za glasovnico po pošti.

Zvezne volitve v ZDA so v pristojnosti zveznih držav in vsaka država ima svoje ukrepe proti pandemiji koronavirusa. Skoraj vse države zaradi varnosti volivcev širijo možnost volitev po pošti, vendar pa izstradana zvezna pošta brez dodatnih proračunskih sredstev najverjetneje ne bo prenesla dodatnega bremena.

Demokrati, ki želijo volivcem olajšati udeležbo, se zavzemajo za dodatna sredstva za pošto, Trump pa je proti. Na televiziji Fox je zatrdil, da želijo demokrati po novem imeti samo volitve po pošti, kar sicer ne drži. Vztrajal je tudi, da so volitve po pošti prevara, za kar ni ponudil nobenega dokaza.

Ob tem pa je v okrožju Palm Beach na Floridi, kamor je preselil svoj uradni naslov, zaprosil za glasovnico po pošti zase in za svojo soprogo Melanio Trump za torkove strankarske volitve.

Dodatna sredstva za pošto so eden od glavni razlogov, da se kongres in Bela hiša nista uspela dogovoriti o drugem velikem paketu pomoči državljanom in gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa.

"Demokrati želijo denar, da bo pošta lahko delala in prenašala milijone glasovnic. Če tega ne dobijo, ne bodo mogli uvesti univerzalnih volitev po pošti," je dejal Trump in s tem priznal, da zaradi poštnega spora ni dogovora o proračunskem paketu pomoči.

Novi generalni poštar Louis DeJoy, ki je eden večjih donatorjev Trumpovi kampanji, je izpeljal zamenjave na ključnih položajih v pošti ter druge spremembe, zaradi katerih že sedaj po ZDA prihaja do zamud pri dostavi pošte.

Demokrati v Trumpovi izjavi za Fox vidijo odkrito priznanje, da se je odločil za omejevanje pravice do udeležbe na volitvah.

"Predsednik ZDA sabotira osnovno službo, od katere je odvisno več milijonov Američanov. Odrezal je ključno življenjsko nit za podeželska gospodarstva in dostavo zdravil, ker želi Američanom zanikati pravico do varne udeležbe na volitvah v času najhujše krize javnega zdravja v zadnjem stoletju," je sporočil tiskovni predstavnik demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna Andrew Bates.

DeJoy, ki je položaj šefa pošte nastopil junija trdi, da so v težavah, vendar zagotavlja, da bo pošta lahko obvladala porast števila pošiljk v času volitev.

Zakonodajna in politična direktorica sindikata poštnih delavcev Judy Beard prav tako zagotavlja, da bodo poštarji pravočasno dostavili vse glasovnice na prave naslove, pri čemer je dodala, da se vsi skupaj zavedajo, da Trump glede volitev po pošti nima prav.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel