17. 10. 2018, 08:38 | Vir: STA

Trump ozmerjal svojo domnevno bivšo ljubico Stormy Daniels

Profimedia

Opogumljen zaradi odločitve zveznega sodnika iz Los Angelesa, da zavrže tožbo Stormy Daniels zaradi obrekovanja, je predsednik ZDA Donald Trump pornografsko igralko tna Twitterju ozmerjal s "konjskim ksihtom" in napovedal, da se bo zdaj lahko spravil nanjo in njenega "tretjerazrednega odvetnika".

Verjetno je mislil v pravnem smislu, saj se je glede na njene trditve in trditve njegovega nekdanjega odvetnika Michaela Cohena na Danielsovo dobesedno spravil že leta 2006 v hotelski sobi v Nevadi. Danielsova mu je to dovolila, ker je računala na vlogo v njegovi oddaji Vajenec, iz česar potem ni bilo nič. Je pa dobila 130.000 dolarjev za molk o razmerju s Trumpom pred volitvami leta 2016.

"Zvezni sodnik je zavrgel tožbo Stormy Daniels proti Trumpu. Trump je upravičen do povrnitve vseh pravdnih stroškov. Odlično, sedaj se lahko spravim na konjski ksiht in njenega tretjerazrednega odvetnika v veliki državi Teksas. Potrdila bo pismo, ki ga je podpisala! O meni ne ve nič, popolna prevara!" je tvitnil predsednik ZDA.

"Tretjerazredni" Michael Avenatti, ki ima politične ambicije, mu seveda ni ostal dolžan. Predsednika je označil za "ostudnega sovražnika žensk, ki spravlja v zadrego celotne ZDA". Potem ga je še izzval, naj se kar spravi nanj, ker bodo lahko vsemu svetu pokazali, kakšen "popoln pokvarjenec in lažnivec je".

Oglasila se je tudi Danielsova. "Dame in gospodje, predstavljam vam predsednika ZDA. Znova je pokazal popolno nesposobnost, sovraštvo do žensk in popolno pomanjkanje samokontrole na Twitterju."

Danielsova s pravim imenom Stephanie Clifford je Trumpa tožila aprila, ko je izjavil, da je skica moškega, ki naj bi ji leta 2011 grozil zaradi zveze s Trumpom, navadna prevara. Danielsova trdi, da je imela leta 2006 spolno razmerje s Trumpom, leta 2011 naj bi Cohen poslal nadnjo nasilneža. O tem sicer ne obstaja noben dokaz razen njenih trditev.

Danielsova trdi, da ji je neznani moški že leta 2011 grozil s posledicami zanjo in za njeno hčerko, če ne bo tiho v zvezi s Trumpom. Zaradi tega je leta 2016 tudi hitro sprejela ponujeni denar. Aprila je objavila skico moškega, ki naj bi ji grozil, in Trump jo je označil za lažnivko s tvitom, v katerem je zapisal, da moški ne obstaja, Danielsova pa ima lažne medije za norca.

Zvezni sodnik v Los Angelesu James Otero je v ponedeljek odločil, da je takšen predsednikov govor zaščiten s prvim amandmajem k ustavi. "Če bi mu sodišče prepovedalo takšne pretirane izjave proti političnim nasprotnikom, potem bi bistveno oviralo urad predsednika ZDA. Vsaka oster odgovor predsednika drugemu politiku ali javni osebnosti bi bil lahko potem razlog za tožbo zaradi obrekovanja. To bi državo prikrajšalo za pogovor, ki je običajen v političnem procesu," je odločil sodnik.

Trumpov odvetnik Charles Harder je sporočil, da gre za popolno Trumpovo zmago, česar ne more spremeniti nobeno sprevračanje Danielsove ali njenega odvetnika. Harder je še dodal, da je Trump upravičen do povrnitve pravdnih stroškov od Danielsove, o čemer bo sodnik odločal kasneje. V torek se je potem opogumil še predsednik, ki se ne boji več posledic žaljivih izjav.

Avenatti je napovedal pritožbo in izrazil prepričanje, da bo uspešna, ker bo šla pred prizivno sodišče San Francisca. To velja za najbolj liberalno v ZDA, ampak potem bo izgubil na vrhovnem sodišču ZDA, kjer po potrditvi Bretta Kavanaugha vladajo konservativci. "Ta je res bosa, da se predsednik pri obrekovanju ženske sklicuje na prvi amandma," je sporočil Avenatti po sodbi.

Tožba Danielsove za razveljavitev pogodbe o molku v zameno za 130.000 dolarjev pa za zdaj teče naprej, čeprav ni več razloga zanjo. Danielsova trdi, da je pogodba neveljavna, ker jo je podpisal le Cohen, ne pa tudi Trump. Vendar pa tudi Trumpovi in Cohenovi odvetniki trdijo, da pogodba ne velja in je ne bodo tožili, ker je prekršila njena določila in spregovorila o razmerju. Trumpovi odvetniki pravijo, da se predsednik nikoli ni počutil kot pogodbenik in se strinja, da pogodba ne velja.

Cohen je avgusta priznal krivdo za kršenje zakonodaje o financiranju volilnih kampanj, ker je skupaj s Trumpom skoval zaroto za odkup molka Danielsove in playboyevega modela Karen McDougal. Slednja je dobila denar za intervju z opravljivim časnikom povezanim s Trumpom, zaradi česar potem intervjuja ni bilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.