25. 3. 2019, 20:50 | Vir: STA

Trump po objavi povzetka Muellerjevega poročila slavi

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump po objavi povzetka poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja o preiskavi ruskega vmešavanja v predsedniške volitve slavi, saj je prepričan, da je popolnoma oproščen krivde. Demokrati v ameriškem kongresu zahtevajo objavo celega dokumenta in poudarjajo, da poročilo Trumpa ni eksplicitno opralo krivde.

Mueller je poročilo o svoji preiskavi, ki se je začela spomladi leta 2017, predal v petek. Pravosodni minister ZDA Robert Barr je v nedeljo v povzetku poročila zapisal, da Mueller ni sklenil, da je predsednik ZDA Donald Trump zagrešil kaznivo dejanje, vendar pa ga tudi ni opral krivde.

Poročilo je zaupno, pravosodni minister Barr pa je za zdaj poslal kongresu le povzetek na štirih straneh.

Barr v povzetku med drugim piše, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016. Barr obenem pravi, da Muellerjeva preiskava Trumpa ni oprala krivde oziroma ga razglasila za nedolžnega oviranja pravosodja oziroma kaznivega dejanja. Mueller prav tako ni našel dovolj dokazov, da bi Trumpovi sodelavci pomagali Rusom pri vpletanju v volitve leta 2016.

Je pa preiskava ugotovila, da so Rusi izvajali usklajeno kampanjo širjenja dezinformacij in vdrli v elektronsko pošto članov kampanje demokratske kandidatke Hillary Clinton.

Trump je v odzivu na objavo povzetka v nedeljo razglasil popolno in celovito oprostitev in poudaril, da ni bilo nobenega sodelovanja z Rusi in nobenega oviranja pravosodja. Preiskavo je znova razglasil za nezakonit poskus strmoglavljenja oblasti in menil, da je škoda, da je morala Amerika to prestajati.

Njegov sin Donald mlajši je sporočil, da povzetek dokazuje, kar je vsak pri zdravi pameti že zdavnaj vedel, sin Eric Trump pa je zahteval opravičilo od medijev.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je sporočil, da je imel predsednik Trump prav, ko je zanikal sodelovanje kampanje z Rusi. Poudaril je še, da je vpletanje Rusije v ameriške politične ustanove, ki se nadaljuje, nevarno in moteče.

Vodja Trumpove kampanje za ponovno izvolitev Brad Parscale je zatrdil, da je Mueller Trumpa popolnoma opral vse krivde, teorija zarote o sodelovanju z Rusi je razkrita kot prevara, demokrati pa so ujeti v mrežo laži in zavajanj.

Kongresni demokrati po drugi strani zahtevajo javno objavo celega dokumenta in poudarjajo, da poročilo Trumpa ni eksplicitno opralo krivde.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je danes sporočila, da Trump nima nobenih težav z objavo celotnega poročila. "Menim, da predsednik nima nobenih težav s tem," je izjavila za NBC. "Več kot vesel je, če bo to prišlo ven, ker točno ve, kaj se je zgodilo in kaj ne in zdaj, odkrito rečeno, to ve tudi preostala Amerika," je dodala Sandersova.

Predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu kongresa Jerrold Nadler je sporočil, da bo izdal poziv za objavo celotnega Muellerjevega poročila, ne le povzetka. Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff pa je napovedal poziv za zaslišanje Roberta Muellerja.

Nadler je zatrdil, da Muellerjevo poročilo prav gotovo ni jasno in eksplicitno opralo Trumpa krivde. Barrov povzetek naj bi kazal le, da ni bilo dokazov za oviranje pravosodja, ki bi bili brez sence dvoma.

Vsi drugi demokrati, na čelu s predsedniškimi kandidati, pa so po objavi povzetka pozvali k javnemu zaslišanju tako Barra kot Muellerja ter objavi celotnega poročila. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je zavrnila možnost zaupne predaje poročila in zahteva objavo vsega.

Moskva je po objavi povzetka Mullerjevega poročila danes znova zanikala vpletanje v ameriške volitve. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za medije izjavil, da ni videl Muellerjevega poročila, a dodal, da je načelno stališče Rusije glede tega vprašanja znano: "Naša država se ne vmešava v notranje zadeve drugih držav, vključno z ZDA." Zatrdil je, da so obtožbe o vmešavanju, ki še vedno letijo na Rusijo, neutemeljene.

Ruski parlamentarci, naklonjeni Kremlju, so pozdravili ugotovitve Muellerjevega poročila, ki da je opralo čast tako Rusije kot Trumpa, so pa previdni pri oceni, ali bo to spodbudilo otoplitev odnosov med Rusijo in ZDA.

Ugotovitve poročila so "sramota za ZDA in ameriške politične elite", je na Twitterju komentiral senator Aleksej Puškov.

"Obstaja možnost za začetek odnosov z ničle, vendar je vprašanje, ali bo Trump pripravljen tvegati. Mi smo, seveda, pripravljeni," je izjavil predsednik odbora za zunanje zadeve sveta federacij Konstantin Kosačev.

Predsednik odbora za zunanje zadeve spodnjega doma parlamenta Leonid Slucki pa je dejal, da bodo ugotovitve poročila v tem trenutku težko karkoli spremenile v dialogu med Rusijo in ZDA.

Za STA pripravila Robi Poredoš in Jure Kos 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.