29. 7. 2017, 10:50 | Vir: STA

Trump policistom priporočil, naj ne bodo preveč nežni z osumljenci

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek na newyorškem Long Islandu policistom priporočil, naj ne bodo preveč nežni z osumljenci. Nekaj ur po aplavzu policistov na Trumpovem govoru o ulični tolpi iz Latinske Amerike MS-13, pa je Združenje policijskih šefov ZDA sporočilo, da nepotrebno nasilje ni v skladu s pravili.

Trump skuša nasilje uličnih tolp, ki je v ZDA velik problem, izkoristiti, da bi pred javnostjo upravičil pospešen izgon nezakonitih priseljencev.

V govoru policistom na Long Islandu je policistom priporočil, naj ne bodo preveč nežni z osumljenci. "Ko porivate osumljence v avtomobil, jim ni treba dajati na glavo roke, da se ne bi udarili," je med drugim dejal. Dodal je, da ni treba, da so policisti prijazni.

Upravičevanje nasilja policistov je primerjal s tem, da v svojo vlado jemlje milijonarje. "Pravijo, da robati ljudje ne bi smeli opravljati policijskega dela. Tako kot nočejo, da imam bogataša na čelu finančnega ministrstva. A to je potrebno," je dejal Trump.

Združenje policijskih šefov ZDA je v odzivu na predsednikov govor sporočilo, da policijske agencije razvijajo postopke in intenzivno urijo zaposlene za previdno in objektivno razumno uporabo sile glede na položaj, s katerim se soočijo. "Policisti so izurjeni, da enako dostojanstveno in spoštljivo postopajo z vsemi posamezniki," so sporočili šefi, ki jim je bilo malce nerodno zaradi navdušenja policistov ob predsednikovem pozivu k nasilju.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel