10. 12. 2019, 19:28 | Vir: STA

Trump postal tretji predsednik ZDA, proti kateremu je uveden postopek ustavne obtožbe

profimedia

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes objavil prvi uradni obtožbi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Obtožujejo ga zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa. Če bo obtožbi podprl predstavniški dom, bo Trump postal tretji predsednik ZDA, proti kateremu bodo sprožili ustavno obtožbo. Trump se je že odzval, da gre za norost.

Pravosodni odbor bo do konca tedna glasoval o obeh točkah ustavne obtožbe, prihodnji teden pa bo to storil še celoten predstavniški dom in Trump se bo zapisal v zgodovino kot tretji predsednik ZDA, proti kateremu je bil uveden postopek ustavne obtožbe oziroma impeachment.

  • Leta 1868 je predstavniški dom kongresa potrdil 11 točk obtožnice proti demokratu Andrewu Johnsonu, ki je po atentatu nasledil republikanca Abrahama Lincolna.
  • Leta 1998 pa je predstavniški dom potrdil obtožnico proti demokratu Billu Clintonu zaradi laganja pod prisego in oviranja pravosodja. Johnson in Clinton sta bila v senatu oproščena.
  • Republikanec Richard Nixon je leta 1974 odstopil s položaja, ko je pravosodni odbor potrdil tri točke obtožnice - zloraba pooblastil, oviranje pravosodja in zaničevanje kongresa, in sicer še preden je glasoval celoten predstavniški dom za potrditev obtožnice.

Trump s kljubovalnim tvitom

Trump računa na podporo v senatu z republikansko večino, kjer je za obsodbo in odstranitev položaja potrebna dvotretjinska večina, zaradi česar ne namerava odstopiti. Na potrditev obtožnice v pravosodnem odboru se je odzval z uvodnim kljubovalnim tvitom.

"Ustavna obtožba predsednika, ki se je dokazal z rezultati, vključno z verjetno najboljšo ekonomijo v zgodovini naše države, ki ima enega najuspešnejših mandatov vseh časov in kar je najpomembneje, ki ni storil ničesar narobe, je čista politična norost," je tvitnil.

Bistvo obtožnice proti Trumpu je, da je postavil svoje osebne interese nad državne, s tem ko je Ukrajino izsiljeval z zadrževanjem izplačila vojaške pomoči in sprejemom ukrajinskega predsednika v Beli hiši z najavo preiskave svojih političnih nasprotnikov v ZDA, da bi si olajšal ponovno izvolitev na položaj.

Demokrati lahko do naslednjega tedna točko oviranja kongresa oziroma preiskave razširijo še na Trumpovo početje v času preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016.

Impeachment se začne po novem letu

Senat bo sodni proces proti Trumpu, ki mu bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča John Roberts predvidoma začel kmalu po novem letu. Natančen proces bo določila republikanska večina, vendar pa je trenutno jasno, da demokratom ne bo uspelo zbrati dovolj glasov za Trumpovo obsodbo in odstavitev.

Demokrati se tega zelo zavedajo in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi se je do izbruha ukrajinske afere krčevito upirala pritiskom strankarske baze, naj sprožijo ustavno obtožbo proti Trumpu. Ampak sedaj pravijo, da niso več imeli izbire, ker bo Trump še naprej spodkopaval demokracijo in pravno državo, če mu ne stopijo na rep.

"Naš predsednik uživa največje javno zaupanje. Ko to zaupanje izda in se postavi nad državo, ogroža ustavo, ogroža demokracijo, ogroža nacionalno varnost. Na kocki so naše naslednje volitve in zato moramo ukrepati takoj. Nihče, niti predsednik, ni nad zakonom," je izjavil predsednik pravosodnega odbora Jerry Nadler.

Predsednik obveščevalnega odbora, ki je vodil javna zaslišanja prič med preiskavo pred ustavno obtožbo, Adam Schiff, je prav tako dejal, da ni bilo izbire. "Danes smo tu, kjer smo, ker nam predsednikova zloraba pooblastil ni dala druge izbire," je dejal.

Republikanci o političnem teatru

Republikanci vidijo podobo v povsem drugi barvi. "Demokrati skušajo strmoglaviti demokratično izvoljenega predsednika," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham. "Demokrati uprizarjajo politični teater, ker nimajo dobrega kandidata za volitve 2020," je pristavil vodja Trumpove kampanje Brad Parscale. Predsednikov sin Eric Trump pa je v očetovem slogu Pelosijevo in demokrate označil za bitja iz močvirja.

Obtožba o zlorabi pooblastil izvira iz Trumpovega zadrževanja skoraj 400 milijonov dolarjev pomoči Ukrajini in mahanja s sprejemom ukrajinskega predsednika v Beli hiši za najavo preiskave nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna in teorije zarote o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve 2016.

Obtožba oviranja kongresnih preiskav pa je posledica Trumpovega oviranja preiskav s prepovedjo predaje dokumentov in informacij kongresnim preiskovalcem in zaslišanja vladnih prič. S tem bo Trump po napovedih nadaljeval, dokler bo na oblasti.

Dve točki obtožnice sta kompromis, ki je nastal po pogajanjih med demokrati. Eni so hoteli le eno točko glede Ukrajine, drugi širitev na oviranje preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016. Posebni tožilec Robert Mueller ni našel dokazov o sodelovanju Trumpa z Rusi, odločitev o tem, ali je oviral preiskavo pa je prepustil kongresu.

Prvo vprašanje, ki se zastavlja, je, ali imajo demokrati v predstavniškem domu dovolj glasov za potrditev obtožnice. Večino imajo, vendar pa so nekateri demokratski kongresniki doma v svojih okrožjih pod pritiskom volivcev proti ustavni obtožbi. "O vprašanju, kot je to, ne štejemo glasov," je dejala Pelosijeva in dodala, da naj vsak kongresnik glasuje po svoji vesti.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel