3. 12. 2020, 09:20 | Vir: STA

Trump povzroča vse večje napetosti v državi, številni v strahu pred izbruhom nasilja

Profimedia
Trump povzroča vse večje napetosti v državi, številni v strahu pred izbruhom nasilja (foto: Profimedia)

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo ponovil, da je zmagal na predsedniških volitvah 3. novembra. V 46-minutnem govoru, ki so ga prenašali družbeni mediji, je ponavljal obtožbe o volilnih prevarah. Republikanski vodje zveznih držav, kjer Trump po neuspelih tožbah izvaja pritisk za spremembo izida volitev, se medtem vse bolj bojijo nasilja.

Na novembrskih predsedniških volitvah je zmagal demokrat Joe Biden, ki je dobil 81 milijonov glasov, Trump pa 74 milijonov. Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa 232. V monologu, ki ga je označil za najpomembnejši govor svojega mandata, je Trump priznal legitimnost le 74 milijonov glasovom, ki jih je osvojil sam, vsi ostali glasovi pa so zanj nelegitimni in plod prevare.

Trumpa v tem prepričanju vzpodbuja osebje v Beli hiši, pa tudi njegova odvetniška ekipa pod vodstvom Rudyja Giulianija skupaj s televizijo Fox News in nekaterimi drugimi konservativnimi mediji in komentatorji. Pravosodni minister ZDA Bill Barr je javno povedal, da ministrstvo med preiskavami ni ugotovilo nobenih večjih prevar, ki bi vplivale na volilni izid, zaradi česar se je zameril predsedniku in podpornikom ter doživlja napade v konservativnih medijih.

Pomiloščeni general Michael Flynn je predlagal, da Trump razglasi vojno stanje in izredne razmere ter ukaže nove volitve, ki jih bo nadzirala vojska. Ker s tožbami na sodiščih ni uspel, sedaj Trump izvaja pritisk na zvezne države, kjer vladajo republikanci, naj spremenijo izid volitev. Vse ključne države so izide volitev že potrdile in imenovale elektorje za Bidna. Tudi zvezno vrhovno sodišče ne kaže nobene pripravljenosti za vpletanje v volitve, ki so v ZDA v pristojnosti zveznih držav.

Facebook in Twitter sta Trumpov govor označila kot problematičen, vendar pa mu verjame velik del Američanov. "Grožnje s smrtjo, fizične grožnje, ustrahovanja - vse to je preveč in se mora nehati. To ni prav," je izjavil republikanski volilni uradnik Georgie Gabriel Sterling.

Pred prenapetimi Trumpovimi podporniki se mora z družino skrivati varnostni direktor podjetja Dominion Eric Coomer, ki meni, da se bo to nadaljevalo tudi po 20. januarju, ko bo oblast prevzel Joe Biden. Dominion proizvaja stroje za štetje glasovnic in Trumpovi privrženci teorij zarot trdijo, da so stroje priredili na Kubi in Venezueli, da štejejo le Bidnove glasove.

Nekdanji direktor agencije za kibernetsko varnost in infrastrukturo pri ministrstvu za domovinsko varnost Christopher Krebs je tarča groženj, odkar je potrdil, da so bile letošnje volitve najbolj varne doslej in Trump ga je nato odpustil. Trumpov odvetnik Joe DiGenova je dejal, da bi bilo Krebsa potrebno razčetveriti ali pa ustreliti. Kasneje je dejal, da se je šalil, Krebs pa je povedal, da se ne bo pustil ustrahovati, s takimi, kot je DiGenova, pa da se bodo ukvarjali njegovi odvetniki.

Z grožnjami se soočajo republikanski volilni uradniki po vseh ključnih državah, Giuliani pa je v Michiganu, kjer je republikanske državne kongresnike pozival, naj potrdijo elektorje za Trumpa, dejal, da je potrebno te ljudi spomniti, da njihova prisega ustavi včasih zahteva kritike in tudi grožnje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.