13. 1. 2021, 20:59 | Vir: STA

Trump poziva k umiritvi napetosti, Google bo začasno blokiral politične oglase

Shutterstock

Ameriški predsednik Donald Trump je danes Američane pozval k umiritvi napetosti in miru, medtem ko se obetajo novi protesti po državi. Poziv je objavil na dan, ko v kongresu poteka razprava o drugi ustavni obtožbi proti njemu, ker je pred tednom dni vzpodbudil napad svojih privržencev na kongres.

"V luči poročil o novih demonstracij pozivam, da ne sme biti nobenega nasilja, nobenega kršenja zakonov in nobenega vandalizma kakršnekoli vrste. To ni nekaj, za kar se jaz zavzemam. In ni nekaj, za kar se zavzema Amerika," je zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je objavila Bela hiša.

Vse Američane je pozval, naj pomagajo zmanjšati napetosti in k pomiritvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi nevarnosti nasilja bo Google začasno blokiral politične oglase

Ameriški tehnološki velikan Google je danes sporočil, da bo od četrtka začasno prekinil objavo političnih oglasov zaradi tveganja, da bi promovirali nasilje, kakršen je bil smrtonosen napad pred tednom dni na Kapitol v Washingtonu. Politične oglase bo blokirali do 21. januarja, dneva po inavguraciji Joeja Bidna za novega predsednika ZDA.

Sporočili so, da ustavljajo objavo vseh političnih oglasov in tudi oglasov, ki se nanašajo na ustavno obtožbo, inavguracijo novoizvoljenega predsednika Bidna ali proteste v Washingtonu, ker bi lahko "prišlo do izkoriščanja dogodkov ali širjenja zavajajočih informacij."

Spletna platforma Youtube, ki je v lasti Googla, je sicer v torek začasno zaprla kanal ameriškega predsednika Donalda Trumpa in odstranila video, ki spodbuja nasilje. Youtube se je tako pridružil drugim družbenim medijem, ki so po napadu na ameriški kongres minuli teden zaprli Trumpove račune.

Trump je ostal brez dostopa do večine družbenih medijev, ki jih je cel mandat izkoriščal za svojo propagando, po napadu množice njegovih privržencev na Kapitol, kjer so minulo sredo formalno potrjevali volilno zmago Bidna na predsedniških volitvah.

Spletne platforme so opozorile, da bi lahko Trump svoje račune izkoristil za podpihovanje nemirov pred in med Bidnovo inavguracijo 20. januarja

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.