13. 4. 2020, 10:20 | Vir: STA

Trump zanika, da bi imeli v ZDA problem s pomanjkanjem testov

Profimedia

V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili še okoli 1500 smrtnih žrtev covida-19 in imajo skupaj 22.020 umrlih, največ na svetu. 

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je sicer dejal, da bi lahko maja v določenih delih države morda začeli odpravljati omejitve gibanja, a le, če bo na voljo dobro razširjeno testiranje za koronavirus.

V najhuje prizadeti zvezni državi New York je bilo skoraj 190.000 okuženih in skoraj 9400 mrtvih, v mestu New York pa skoraj 103.000 okuženih in 6900 mrtvih.

ZDA so tako prve na svetu po številu okuženih in po številu mrtvih, konca najhujšega pa ni videti kljub pozitivnemu javnemu razmišljanju Direktorja Nacionalnega inštituta za zdravje Faucija. Ta na primer ni mogel zagotoviti, da bo udeležba na splošnih volitvah 3. novembra varna.

Fauci je v nedeljo nastopil na več ameriških televizijah in dejal, da je previden optimist, ker je število hospitalizacij in sprejemov v intenzivno nego začelo upadati tudi v zelo prizadetih državah, kot je New York.

"Obstajajo znamenja, da se število novih okužb ne le izravnava, ampak tudi zmanjšuje," je dejal Fauci. Sam se je sicer znašel v težavah, ker je priznal, da bi lahko bilo okužb in mrtvih manj, če bi prej ukrepali.

"Bilo je veliko odpora zapiranju zadev v začetku leta," je dejal za CNN. Pri tem ni posebej imenoval ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je sploh sprva izrazito nasprotoval zapiranju gospodarstva.

Profimedia

Ko so Faucija vprašali, ali bi bilo mrtvih manj, če bi predsednik prej ukrepal, pa je odgovoril le, da zdaj pač je, kar je. New York Times je v nedeljo objavil daljši prispevek o tem, kako se je predsednik uvodoma upiral ukrepanju, ker ni zaupal strokovnjakom in javnim uslužbencem, ampak bolj svojemu občutku, da z virusom ne bo nič hudega.

Trumpova priporočila o omejitvi gibanja po ZDA potečejo 30. aprila. Ukrepe za omejitve gibanja in odpiranja gospodarstva bodo sicer sprejemali guvernerji zveznih držav, ki trenutno ne kažejo naklonjenosti določanja datumov odpiranja. Fauci je dejal, da bi lahko ponekod po ZDA, kjer jih pandemija ni zelo prizadela, začeli zagon gospodarstva, a poudaril, da bodo morali imeti pred tem dovolj testov.

Tako menijo tudi guvernerji, Trump pa še vedno zanika, da bi imeli v ZDA kakšen problem s pomanjkanjem testov. Meni celo, da široko splošno testiranje ni potrebno, ker velika območja ZDA niso hudo prizadeta in jih ne potrebujejo. A če bodo ukrepi na hitro odpravljeni, bi se ZDA lahko znašle nazaj na začetku.

Trump je v odziv na poročanje New York Timesa in Faucijeve najnovejše izjave tvitnil: "Žal je vse posneto, lažne novice. Kitajsko sem prepovedal veliko pred tem, ko so ljudje spregovorili". Ob tem je poobjavil še zapis na Twitterju "Čas za odpoved Fauciju".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.