20. 1. 2021, 15:05 | Vir: STA

Trump še zadnjič kot predsednik ZDA zapustil Belo hišo

Profimedia
Trump še zadnjič kot predsednik ZDA zapustil Belo hišo (foto: Profimedia)

Donald Trump je danes še zadnjič kot ameriški predsednik zapustil Belo hišo ter se s helikopterjem Marine One odpravil proti oporišču Andrews. Od tam je poletel proti Floridi, kjer bo preživel še zadnjo uro svojega mandata pred prisego novega predsednika ZDA Joeja Bidna.

Trump se danes ne bo udeležil Bidnove inavguracije, s čimer bo ravnal v nasprotju s tradicijo.

Ob odhodu se je odhajajoči predsednik skupaj s prvo damo Melanio Trump sprehodil po rdeči preprogi do helikopterja na zelenici Bele hiše.

V oporišču je sledilo krajše slavje in nagovor Trumpa. Dejal, da so za njim neverjetna štiri leta in da mu je bilo v čast biti predsednik. "Imamo najboljšo državo na svetu," je dodal.

V nagovoru ni poimensko omenil svojega naslednika, je pa novi administraciji zaželel srečo. "Novi administraciji želim srečo in veliko uspeha. Mislim, da bodo zelo uspešni, imajo temelje za nekaj res neverjetnega," je povedal.

Zagotovil je še, da se bo v neki obliki zagotovo vrnil. "Imejte dobro življenje, kmalu se spet vidimo," je dodal.

Nekaj besed je povedala tudi Melania Trump. "V čast mi je bilo biti vaša prva dama," je dejala. "Bog vas vse blagoslovi, Bog blagoslovi vaše družine in Bog blagoslovi ta lep narod," je dodala.

Na prizorišču se je poleg Trumpovih sorodnikov zbralo še okoli 500 podpornikov, polovica območja je ostala prazna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je danes še zadnjič z letalom Air Force One poletel proti Floridi. Prisego svojega naslednika bo tako opoldne po lokalnem času pričakal daleč stran od Washingtona.

To je prvič po več kot 150 letih, da se odhajajoči predsednik ZDA ne bo udeležil inavguracije svojega naslednika. Trump je večkrat lažno zatrjeval, da je zmagovalec predsedniških volitev 3. novembra lani. Posledica njegovih tovrstnih izjav je tudi vdor njegovih podpornikov 6. januarja v ameriški kongres, ko so ravno potrjevali Bidnovo zmago na volitvah. V nasilju je umrlo pet ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.