1. 6. 2017, 21:47 | Vir: STA

Trump umika ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma: Najprej Amerika, potem Zemlja!

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v Washingtonu napovedal umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma.

Zaenkrat je jasno, da Donalda Trumpa bolj kot klimatske spremembe (v katere tako in tako ne verjame) skrbijo posli ameriških podjetij. V svoji obrazložitvi odločitve namreč omenja, da Amerika odstopa od podnebnega sporazuma, da pa se mu bo bodisi ponovno pridružila pod drugačnimi pogoji ali pa sklenila 'povsem nov' dogovor. S kom, kako in zakaj, seveda ni povedal.

Naj dodamo še njegov tvit na dano temo, v katerem je jasno, da ga klimatske spremembe kaj dosti ne skrbijo ...

Twitter je medtem seveda že reagiral z veliko ogorčenja, nekdo pa se je spomnil tudi na dejstvo, da 'živali že vedo', kakšen je človek, s katerim so v stiku. 

Bolje, da ZDA ni zraven, če ne mislijo resno!

"Bolje, da jih ni zraven, kot da so in delajo zgago," pa je britanski novinar, ki je lastnoročno razkrinkal prevaro bogatih zoper revne na podnebnih pogajanjih v Kopenhagnu in preokrenil tok zgodovine, zaobjel bistvo cincanja, ki ga Donald Trump okoli pariškega sporazuma izvaja že več kot mesec, v Večeru piše Andreja Kutin Lednik.

To ne koristi nikomur, še najmanj občutljivemu podnebnemu procesu, ki je zaveze gradil na temeljih politične odgovornosti in konsistentnosti. Teh načel Trump ne pozna, zato je bolje, da predsednik pusti kocke lepo v predalu za igrače.

Sto devetdeset držav sveta je leta 2015 v Parizu pokazalo, da so v eni barki in da veslajo v isto smer. Resda sporazum ni fantastično idealen, a tak ni tudi zaradi ZDA, zato da bi lahko zadevo spravili skozi republikansko večinski kongres. Ironično, sporazum, spisan po meri republikancev, je odpovedal prav republikanec.

Zagotovo človek, ki mu gredo okoljevarstveniki na živce, ker so uničili njegov lak za lase, in ki proglaša podnebne spremembe za kitajsko prevaro, ne more doumeti zapletene fizike segrevanja podnebja in toplogrednih plinov in zato je bolje, da se umakne izza razpravnih omizij. A če je kdo mislil, da bodo okoljevarstveniki v očeh njegove volilne baze za vedno ostali bosopeti sovražniki napredka, se je hudo motil. Naj ZDA ostanejo v Parizu, kliče nad 1000 ameriških velikanov. Največja svetovna ekonomija in druga največja onesnaževalka na svetu bo z odstopom od pariškega sporazuma največ škode povzročila na domačem terenu, še piše komentator.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord