16. 6. 2017, 08:15 | Vir: STA

Trump ustavlja Obamovo 'prehitro' normalizacijo odnosov s Kubo!

Ameriški predsednik Donald Trump bo danes v Miamiju pred člani organizacije veteranov invazije v Prašičjem zalivu naznanil nekaj sprememb politike do Kube. Bela hiša jih napoveduje kot izpolnitev predvolilne obljube o spreobrnitvi "prehitre" normalizacije odnosov med državama pod bivšim predsednikom Barackom Obamo.

 

Trump ne bo povsem izničil vsega napredka, ki sta ga državi dosegli po 50 letih hladne vojne, ampak so ukrepi namenjeni temu, da se prepreči dotok ameriške gotovine državnim podjetjem, ki so povezana z vojsko in varnostnimi silami Kube. Prepovedane bodo finančne transakcije s kubansko državno korporacijo GAESA, ki vodi hotele, turistične prevoze in restavracije ter opravlja podobne storitve.

Američani bodo morali znova plačati veliko več, če bodo hoteli obiskati Kubo, saj bodo individualni obiski prepovedani. Kubo bodo lahko še naprej obiskovali, vendar le v organiziranih skupinah, ki jih bodo vodila ameriška podjetja. Kubanska vlada jim bo sicer še naprej dodeljevala uradne vodiče in uradne avtobuse.

Obama je Američanom dovolil individualna potovanja prav zaradi tega, da so lahko prenočevali ali jedli doma pri navadnih Kubancih, ki so tako prišli do ameriških dolarjev brez posredovanja vlade.

Letalske družbe bodo lahko še naprej letele na Kubo in nazaj, prav tako ostaja v veljavi potovanje s turističnimi križarkami. Trump pa ne namerava še bolj omejevati, kaj lahko Američani prinesejo s Kube, na primer rum in cigare, kot je določeno že sedaj.

Tudi diplomatski odnosi ostajajo in ameriško veleposlaništvo v Havani bo delovalo naprej. Trump pa prav tako ne namerava ponovno uvesti tako imenovane politike "mokre noge - suhe noge", ki je Kubancem, ki jim je uspelo stopiti v ZDA na kopno, avtomatično zagotovila dovoljenje za delo in bivanje v ZDA. Tiste, ki so jih ujeli na morju, pa so poslali nazaj.

Pod Trumpom je sicer veliko manj možnosti, da bo kongres odpravil embargo proti Kubi, vse omenjene spremembe pa naj bi uradno veljale od danes, praktično pa šele čez nekaj mesecev, ko bo ministrstvo za finance pripravilo in potrdilo novo politiko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.