15. 10. 2018, 14:59 | Vir: STA

Trump v intervjuju o podnebnih spremembah: "Mislim, da se res nekaj dogaja."

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju, ki je bil objavljen v nedeljo, priznal obstoj podnebnih sprememb. Še naprej pa ne priznava, da bi bile te posledica človeških dejanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Mislim, da se nekaj dogaja. Nekaj se spreminja in se bo znova spremenilo nazaj. Ne mislim, da je to potegavščina, verjetno gre za spremembe," je v pogovoru za televizijo CBS dejal Trump.

"Ne morem pa reči, da je to delo človeka," je povedal Trump in dodal: "Tako bom rekel. Ne želim dajati na tisoče milijard dolarjev. Ne želim izgubiti milijonov delovnih mest. Ne želim se znajti v slabšem položaju."

Trump je v preteklosti podnebne spremembe označil za potegavščino. Decembra 2013 je denimo na Twitterju zapisal: "Ledene nevihte od Teksasa do Tennesseeja - sem v Los Angelesu in zmrzujem. Globalno segrevanje je popolna, in zelo draga, potegavščina!"

Znanstvenikom, ki ponujajo nove in nove dokaze o vlogi človeka pri zviševanju temperature ozračja, je Trump v intervjuju znova očital politične motive. V preteklosti je že večkrat menil, da želi domnevna znanost predvsem škoditi ameriškemu gospodarstvu.

Ameriški predsednik se je lani odločil ZDA umakniti iz pariškega sporazuma, globalnega sporazuma o omejevanju segrevanja podnebja na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord