2. 10. 2018, 19:17 | Vir: STA

Trump v svetu vreden manj zaupanja kot Putin

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je glede na javnomnenjsko raziskavo ameriškega raziskovalnega inštituta Pew, ki so jo opravili v 25 državah, med petimi svetovnimi voditelji najmanj zaupanja vreden. Na četrtem mestu ga je prehitel ruski predsednik Vladimir Putin. Medtem pa največji ugled uživa nemška kanclerka Angela Merkel.

Merklovi tako zaupa kar 52 odstotkov vprašanih, medtem ko ji ne zaupa 31 odstotkov vprašanih. Sledi ji francoski predsednik Emmanuel Macron, ki uživa 46-odstotno zaupanje, je razvidno iz ponedeljek objavljene raziskave.

Kitajski predsednik Xi Jinping uživa 34-odstotno zaupanje, ne zaupa pa mu 56 odstotkov vprašanih. Na četrtem mestu je Putin, ki uživa 30-odstotno zaupanje, kar 62 odstotkov jih je pa navedla, da mu ne more zaupati. A se je ruski predsednik še vedno odrezal precej bolje kot Trump. Američanu namreč ne zaupa kar 70 odstotkov vprašanih, medtem ko mu verjame 27 odstotkov ljudi. Trumpu sicer najmanj zaupajo v Mehiki, kjer mu zaupa šest odstotkov ljudi. Na drugi strani poloble pa v Izraelu uživa več kot 69-odstotno podporo.

Da igrajo ZDA pomembno vlogo v svetu, se strinja le 31 odstotkov vprašanih, po drugi strani pa jih je kar 70 odstotkov mnenja, da je Kitajska okrepila svojo vlogo v svetu. V raziskavo je inštitut vključil 26.000 ljudi iz 25 držav, med njimi ni bilo Slovenije.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.