26. 6. 2019, 17:37 | Vir: STA

Trump: Vojna z Iranom ne bi bila zelo dolga

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je danes izrazil upanje, da ne bo vojne z Iranom, če pa bo, je prepričan, da ne bo zelo dolga. V pogovoru za Fox Business News je tudi zatrdil, da v morebitnem napadu na Iran ne bodo sodelovale ameriške kopenske enote.
 

Na vprašanje, ali bodo ZDA šle v vojno z Iranom, je dejal, da upa, da ne, da pa imajo ZDA "zelo močno pozicijo, če bi se kaj zgodilo". "Ne bi trajala zelo dolgo, to vam lahko povem," je dodal glede vojne z Iranom ter povedal, da v njej ne bi sodelovale kopenske enote ameriške vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump, ki obtožuje Teheran, da želi pridobiti jedrsko orožje, in ga krivi za vse težave na Bližnjem vzhodu, je pritisk na Iran okrepil v ponedeljek z dodatnimi sankcijami, tudi proti iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju.

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes v telefonskem pogovoru francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu zagotovil, da Iran "ne išče vojne z nobeno državo", niti z ZDA. Teheran je Washington v torek obtožil, da je "zaprl pot diplomacije".

V pogovoru za Fox Business News, v katerem je govoril o vrsti vprašanj, je Trump znova kritiziral tudi Nemčijo in jo obtožil, da ne plačuje dovolj zvezi Nato, medtem ko plačuje milijarde dolarjev Rusiji za energijo. "Rusom dajejo milijarde dolarjev, mi pa naj bi ščitili Nemčijo," je dejal nekaj ur pred odhodom na vrh skupine G20 v Osaki, ki se ga bo udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Glede Kitajske je razložil, da ima načrt B, če se s predsednikom Xi Jinpingom na vrhu G20 konec tedna ne dogovorita o trgovini. Ta načrt predvideva, da za uvoz iz Kitajske, ki ga doslej še ni dodatno ocarinil, uvede morda ne 25-odstotne, ampak 10-odstotne carine. Ostalo je še nekaj več kot 300 milijard dolarjev Kitajskega uvoza, vendar je Trump v intervjuju zagotovil, da je tega za 600 milijard.

Svojo carinsko politiko je pohvalil kot izjemno uspešno, ker "se ljudje selijo iz Kitajske, podjetja se selijo iz Kitajske, mimogrede nekatera pridejo nazaj v ZDA, ker nočejo plačevati carin,". Dodal je, da je zaradi tega zelo vesel.

V nasprotju tudi z mnenji ekonomistov njegove lastne vlade je spet ponovil, da carine plačuje Kitajska, ne pa ameriški potrošniki. "Naj vam nihče ne govori, da mi plačujemo. Kitajska plačuje," je zagotovil.

Številni analitiki so njegov intervju ponovno označili za jezno govoričenje, med drugim tudi zaradi trditve, da ga Twitter, kjer objavlja svoja mnenja in politične odločitve, cenzurira. Twiter naj bi zelo otežil uporabnikom, da sledijo Trumpu. "Nabiral sem 100.000 sledilcev na nekaj dni. Nato pa se je nenadoma končalo. Številni prihajajo k meni in mi pravijo, da se mi ne morejo pridružiti na Twitterju," je dejal.

Kongresni demokrati bodo 17. julija javno zaslišali nekdanjega posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 in Trump je danes ponovil razočaranje, ker se zgodba nikoli ne konča, da je preiskavo izvajalo 18 ljudi, ki ga sovražijo, in tudi Mueller ni njegov oboževalec. Ampak ni bilo sodelovanja z Rusij in ni bilo oviranja pravosodja, je zatrdil. "To je razsodil naš veliki pravosodni minister William Barr. Imeniten je, odlično opravlja svoje delo," je dejal Trump.

Voditeljica je Trumpa v telefonskem pogovoru spomnila, da je predstavniški dom kongresa v torek zvečer potrdil 4,5 milijarde dolarjev humanitarne pomoči migrantom, ki so zaprti v zbirnih centrih. Trumpova vlada slabo ravna z vsemi, ogorčenje pa raste predvsem zaradi ravnanja z otroci, ki živijo v umazaniji in umirajo, ne privoščijo pa jim niti osnovne higiene.

Trump s predlogom zakona ni zadovoljen, ker v njem ni denarja za zaščito meje. "Kot, da imamo tam neke bolnišnice. Ljudje prihajajo. Kar ljudje ne razumejo je to, da so bila ločevanja družin, kar je grozno in sem dejal, da bomo dali ljudi skupaj, ampak to bo pomenilo še več ljudi. Opravili smo odlično delo, zdaj pa se vsi spravljajo na en zbirni center. Veliko boljši smo kot Obama. Obama je zgradil te celice," je dejal Trump in dodal, da želijo imeti demokrati odprte meje za vstop kriminalcev v ZDA, da uničijo državo.

Demokrati si želijo, da bi Trumpova štiri leta vladanja po novembru 2020 postala le neprijeten spomin, za priložnost, da ga premagajo na volitvah, pa se poteguje več kot 20 kandidatov, ki imajo nocoj in v četrtek prvo v vrsti televizijskih soočenj. Trump je na vprašanje ali bo gledal soočenje odgovoril tako, da ni povsem jasno.

"Bomo na letalu. Vsi pravijo, da bom tvital, ampak bomo na letalu in vse skupaj se mi zdi zelo dolgočasno. Ampak bom gledal, ker moram. To je del mojega življenja. Jih želim gledati? To je skupina zelo ne-razburljivih ljudi," je dejal Trump.

Voditeljica ga je spomnila, da naj bi na volitvah šlo za boj med kapitalizmom in socializmom. Trump je to potrdil, razen v primeru tekme z Josephom Bidnom, ki ga ne more opredeliti kot socialista. "On je izgubljena duša. Ne ve kje je. Hitro spreminja stališča. Dobro nam gre, imamo odlične ankete, zadnja, ki je prišla ven, je fantastična," je še dejal Trump. Ni sicer jasno, o katerih anketah govori, saj v vseh krepko zaostaja za Bidnom, v nekaterih pa tudi za drugimi demokratskimi kandidati.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel