28. 8. 2020, 07:38 | Vir: STA

Trump z govorom pred Belo hišo sprejel predsedniško nominacijo republikanske stranke

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek zvečer v govoru pred Belo hišo v okviru nacionalne konvencije republikanske stranke sprejel predsedniško nominacijo. Polovico govora je namenil poudarjanju dosežkov svoje vladavine, drugo pa napadom na demokrate in njihovega kandidata Josepha Bidna.

Trump je govor v Rožnem vrtu Bele hiše pred okrog 1800 povabljenimi, ki so ga brez maske ali medsebojne razdalje prekinjali z vzkliki "še štiri leta", bral s telepromterja.

Govor so skušali motiti protestniki, ki so ulico stran od Bele hiše navijali glasno glasbo, na koncu pa je vse preglasil veličasten in verjetno nezakonit ognjemet, podoben tistemu za dan neodvisnosti. Z odra si ga je ogledala celotna Trumpova družina s sinom predsednika in Melanie Baronnom, ki je v zadnjih štirih letih prerasel visokega očeta.

Profimedia

Demokrati opozarjajo, da je Trump poskrbel za kršitev zakona, ki prepoveduje uporabo javne lastnine za strankarske namene. Doslej še noben predsednik v sodobni zgodovini ni imel konvencijskega govora za sprejem nominacije v Beli hiši. To za predsednika sicer ni prepovedano, je pa za vse druge udeležence. Težave bodo tudi z ognjemetom, ki je bil pripravljen s travnika Nationall Mall, ki je prav tako javna last.

Ameriški komentatorji razen tistih na televiziji Fox News so se osredotočili na pomanjkanje družbene distance in mask ter se spraševali, kdo od znanih republikancev bo sledil nekdanjemu predsedniškemu kandidatu Hermanu Cainu, ki je ponosno zavračal masko in umrl za covidom-19, s katerim se je okužil na Trumpovem zborovanju v Tulsi 20. junija.

Zadnji dan konvencije, ki je tehnično potekala iz Charlotta v Severni Karolini, dejansko pa tako kot prejšnji teden demokratska virtualno iz različnih delov ZDA s posnetimi govori ali govori v neposrednem prenosu, je imel naslovno temo Dežela veličine.

Koronavirusa, zaradi katerega je v ZDA doslej umrlo več kot 180.000 ljudi, kar je največ na svetu, se ni veliko omenjalo. Trump ga je omenil kot "kitajski virus" in zagotovil, da bi bilo žrtev veliko več, če bi bil predsednik Biden, vodja republikanske manjšine v kongresu Kevin McCarthy pa kot "nevidnega sovražnika", za katerega bodo imeli v rekordnem času cepivo.

Le predsednikova hči Ivanka je priznala velik davek virusa, izrazila priznanje zdravstvenim delavcem, sožalje žrtvam in sorodnikom ter zagotovila, da je oče trpel vsak dan ob spremljanju števila umrlih.

Ivanka je dejala, da Amerika potrebuje "velikega bojevnika" v Beli hiši še štiri leta. Washington ga ni spremenil kot spreminja politike, ampak je Trump spremenil Washington, je zagotovila.

Bidna je opredelila kot prazno posodo, ki dela, kar zahtevajo mediji in levica, Trump pa ne izdaja svojih prepričanj za dobrikanje eliti. "Rada te imam, ker si stvaren, spoštujem te, ker si učinkovit," je dejala hvaležna hči.

Profimedia

Toliko temnopoltih obrazov, kot jih je bilo v četrtek na republikanski konvenciji, skoraj ni bilo videti na demokratski. Svetovalec za domačo politiko Ja'Ron Smith je poudarjal predsednikovo empatijo za družine umrlih v nasilju in zagotovil, da so temnopolti zanj prioriteta.

Nastopil je minister za stanovanja Ben Carson, ki je zavrnil demokratske obtožbe o Trumpovem rasizmu, Alice Johnson, ki ji je Trump znižal zaporno kazen zaradi mamil in jo izpustil po 22 letih, pa je bila razumljivo polna hvale na njegov račun.

Po drugi strani pa je bil glavni poudarek zadnjega dne konvencije zakon in red ter podpora policiji, ki jo temnopolti obtožujejo rasizma in nasilja. Šef sindikata newyorških policistov Pat Lynch je zagotovil, da ni druge izbire kot Trump za vse tiste, ki želijo varnost, ker bodo demokrati policiji zvezali roke in ji vzeli denar.

Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani je opisoval mesto, v katerem vladajo neznosne razmere in kriminal ter umiranje na vsakem koraku. "Ne smemo dovoliti, da demokrati naredijo Ameriki to, kar so naredili New Yorku," je dejal na presenečenje svojih someščanov.

Vodja senatne večine Mitch McConnell je pozval Američane, naj poskrbijo, da bodo republikanci ohranili večino v senatu, sicer jim bodo demokrati ukazovali, kakšne avtomobile naj vozijo in koliko hamburgerjev lahko pojedo.

Kaj je povedal Trump?

Glavni zvezdnik večera Trump je uvodoma omenil orkan Lauro, ki je v četrtek zjutraj udaril ob obalo Louisiane, koronavirus pa proti koncu dolgega govora, v katerem je nanizal svoje uspehe, grožnje demokratov in slavospeve največji državi na svetu ZDA, ki jo demokrati zaničujejo.

Demokrate je obtožil, da nimajo pomislekov pred pobijanjem devet mesecev starih zarodkov in potem njemu pridigajo o morali. Obtožil jih je, da med recitiranjem prisege zvestobe zastavi na konvenciji niso omenjali boga.

Američane je posvaril, da jim bodo vzeli boga, orožje in nastavljali sodnike, ki jim bodo jemali še vse druge pravice. Senatorja Bernieja Sandersa je opredelil za marksista velikih oči, ki Bidnu kot trojanskemu konju levice ukazuje, kaj naj dela, oba skupaj pa naj bi kot prava komunista imela razne "manifeste".

"Biden ni rešitelj ameriške duše, ampak bo uničil ameriško veličino, če bo dobil priložnost za to," je dejal Trump in dodal, da Kitajska navija za Bidna, ker ji bo potem dovolil, da še naprej izkorišča Ameriko. "Delavci ne potrebujejo njegove prazne empatije, ampak delovna mesta," je dejal Trump.

Zagotovil je, da drhali ne bodo nikoli vladale ameriškim ulicam, obenem pa tudi, da mora pravosodni sistem kaznovati policijske zlorabe. "Vedno moramo imeti zakon in red," je dejal.

Profimedia

Predsedniška kampanja, v kateri Trump po anketah zaostaja za Bidnom, bo sedaj tekla naprej, naslednji velik dogodek pa bo konec septembra, ko bo prvo od skupaj treh televizijskih soočenj predsedniških kandidatova.

Biden ni dobil večje javne podpore po svoji konvenciji, za kar niti ni bilo časa, saj je bila republikanska takoj za demokratsko. Za zdaj še ni znano, ali je imel od svoje konvencije kaj koristi Trump.

Demokrati pa so imeli vsaj v prvih treh dneh večjo gledanost kot republikanci. Povprečno na dan 19,57 milijona gledalcev, republikanci pa 16,52 milijona.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.