1. 3. 2019, 09:10 | Vir: STA

Trumpa kritizirajo zaradi popustljivosti do severnokorejskega voditelja

Profimedia
Trumpa kritizirajo zaradi popustljivosti do severnokorejskega voditelja (foto: Profimedia)

meriški predsednik Donald Trump je po srečanju s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom dejal, da je verjel sogovorniku, da ni imel nič z mučenjem ameriškega študenta Otta Warmbierja, ki je predlani umrl kmalu po izpustitvi iz zapora in vrnitvi v ZDA. Izjave so sprožile ogorčenje med ameriškimi demokratskimi in tudi republikanskimi kongresniki.

Trump je v četrtek po vrhu v Hanoju dejal, da verjame Kimu. "Dejal mi je, da ni o tem nič vedel in jaz ga bom držal za besedo," je povedal ameriški predsednik.

"Kar se je zgodilo, je grozno," je dodal o smrti ameriškega študenta, ki so ga v Severni Koreji aretirali marca 2016.

A je prepričan, da so višji predstavniki Severne Koreje vedeli za mučenje. "Velika država, veliko ljudi. In v teh zaporih in v teh taboriščih je veliko ljudi," je dodal ter s tem namignil, da Kim verjetno ne ve za vse zapornike v svoji državi.

Ameriški kongresniki tako iz vrst demokratov kot republikancev so ogorčeni, da je Trump verjel na besedo Kimu. Republikanski senator iz Ohia Rob Portman je sporočil, da se morajo Warmbierja spominjati in ne smejo nikoli dovoliti, da se pozabi to, kar je Severna Koreja storila.

Demokratski senator iz Ohia Sherrod Brown pa je sporočil, da je Trump znova dokazal, da verjame lažnivim avtokratom.

"Nikoli se ne bi smel srečati z diktatorjem Severne Koreje brez omembe Otta Warmbierja in brez omembe človekovih pravic. Predsednik Bush bi to storil, predsednik Clinton je to storil, predsednik Obama je to storil, predsednik Reagan je to storil in ... to je žalostno," je sporočil demokrat iz Warmbierjeve domače države.

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškemu domu, demokrat Adam Schiff pa je izjave Trumpa po pisanju nemške tiskovne agencije dpa označil za grozovite. "Diktatorji tega sveta so dobili sporočilo: Lahko si dovolite vse, če se boste potem zlagali Donaldu Trumpu," je zapisal na Twitterju.

Warmbierjeva družina ni želela komentirati Trumpove izjave v Hanoju po vrhu s Kimom.

Trump je v ZDA sprožil ogorčenje, ko je dejal, da verjame ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ko je ta zanikal, da bi se vpletal v volitve 2016. Podobno je storil tudi po umoru novinarja Džamala Hašodžija, za katerega je po mnenju ameriških obveščevalcev kriv savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Warmbier je kot turist obiskal Severno Korejo, ko so ga marca 2016 aretirali in obsodili na 15 let prisilnega dela zaradi domnevne kraje propagandnega plakata. V zaporu oziroma taborišču so ga potem - glede na poškodbe, s katerimi se je vrnil v ZDA - hudo mučili.

Za posledicami mučenja je umrl junija 2017, kmalu po tem, ko ga je severnokorejski režim izpustil iz zapora v znamenje dobre volje ob ohlajanju pregrete retorike med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.