21. 10. 2020, 10:36 | Vir: STA

Trumpa v primeru volilnega poraza čakajo tožbe in kazenske preiskave

Profimedia

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa v primeru poraza na volitvah 3. novembra prihodnje leto čakajo številne tožbe in kazenske preiskave, ki se jim je lahko v zadnjih štirih letih zaradi svojega položaja izognil. Z imuniteto bo izgubil tudi aparat pravosodnega ministrstva, ki mu je pomagal v številnih primerih.
 

Ob zmagi demokrata Josepha Bidna se bo pravosodno ministrstvo iz Trumpovega zaščitnika morda spremenilo v organ pregona, a to bo v veliki meri odvisno od Bidna in njegovega pravosodnega ministra ali ministrice. Biden je med kampanjo zatrjeval, da je za pomiritev in da ni zamerljiv ter da ministrstva zagotovo ne bo izkoriščal za poravnavanje starih računov.

Trumpu z zvezne strani morda ne bo grozila tako velika nevarnost, kot mu grozi od države New York in žensk, ki ga tožijo zaradi spolnih napadov in nadlegovanja ter obrekovanja. Te tožbe so sedaj mirovale. V New Yorku preiskavo vodi tako pravosodna ministrica države kot tudi tožilec Manhattna.

Demokratski kongresnik iz Kalifornije Eric Swalwell predlaga ustanovitev posebne komisije za preiskavo predsednikovih kaznivih dejanj, ki bi jo vodil neodvisni tožilec, ki ne bi preiskoval le Trumpa, ampak tudi druge, ki naj bi mu omogočili koruptivna dejanja. Med drugim naj bi bilo to tudi sabotiranje zvezne pošte za zmago na volitvah.

Največja grožnja za Trumpa je kazenska preiskava okrožnega tožilca Manhattna Cyrusa Vanca mlajšega, ki je zajela celotno Trumpovo organizacijo zaradi domnevnih kršitev davčnih zakonov, ponarejanja poslovnih poročil, zavarovalniških goljufij in bančnih prevar. Posebej tudi morebitnega kršenja volilne zakonodaje zaradi plačila dvema ženskama za molk o spolnem razmerju pred volitvami 2016.

Civilno preiskavo Trumpove organizacije vodi tudi pravosodna ministrica države New York Letitia James. Preiskuje domnevno napihovanje vrednosti premoženja, ko je šlo za pridobivanje kreditov, in prikazovanje manjšega premoženja, ko je šlo za davke.

Potekata tožbi države Maryland in prestolnice Washington zaradi domnevnega bogatenja na račun predsedniškega položaja in prejemanja plačil iz tujine. Zaradi tega Trumpa tožijo tudi hoteli in restavracije v New Yorku.

E. Jean Carroll, ki trdi, da jo je Trump posilil in zahteva vzorec njegove DNK, toži Turmpa zaradi obrekovanja. Trump je podobno tožbo proti pornografski igralki Stormy Daniels dobil.

Zaradi obrekovanja ga toži tudi nekdanja tekmovalka v oddaji Vajenec Summer Zervos, ki trdi, da jo je spolno napadel leta 2007. Trump vse obtožbe žensk zanika in nekaj se jih je zaradi tega odločilo za tožbo zaradi obrekovanja.

Znova ga toži tudi nečakinja Mary Trump, spet zaradi dediščine dedka Freda Trumpa starejšega, ni pa še jasno, kaj se bo zgodilo z več let staro preiskavo zvezne davkarije, s katero je Trump utemeljeval skrivanje davčnih napovedi pred javnostjo. Davkarija želi nazaj skoraj 73 milijonov dolarjev, ki jih je Trump dobil kot davčni kredit.

Trumpovi kritiki v ZDA ugibajo, da bo predsednik v primeru poraza na volitvah pred odhodom s položaja sam sebe pomilostil. Ustava glede tega ni jasna, takega primera še ni bilo, ampak Trump je že storil veliko takega, česar pred njim ni storil še noben predsednik ZDA. Pomilostitev bi sicer veljala le za morebitne zločine na zvezni ravni, ne pa za pregone po zveznih državah.

Piše: Robi Poredoš

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.