25. 9. 2018, 10:00 | Vir: STA

Trumpov kandidat za vrhovnega sodnika v primežu ogorčene javnosti

profimedia

Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Brett Kavanaugh je v pogovoru za ameriško televizijo Fox odločno zanikal očitke o spolnih napadih. "Nikoli nisem nikogar spolno nadlegoval. Z ženskami sem vedno ravnal častno in spoštljivo," je v pogovoru, ki so ga objavili ponedeljek zvečer po lokalnem času, zatrdil Kavanaugh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Donald Trump je Kavanaugha predlagal za vrhovnega sodnika ZDA. Tik pred predvidenim glasovanjem v ameriškem senatu so se v javnosti pojavili hudi očitki na Kavanaughov račun.

Profesorica psihologije Christine Blasey Ford ga je obtožila, da jo je leta 1982 poskušal posiliti na šolski zabavi. Sama naj bi bila takrat stara 15 let, Kavanaugh pa 17. Fordova bo po napovedih v četrtek nastopila na zaslišanju pred senatom.

Kasneje se je pojavila še ena ženska, ki mu očita, da jo je v 80-letih minulega stoletja spolno nadlegoval. Gre za 53-letno Deborah Ramirez, ki trdi, da je do napada prišlo okoli leta 1983/84 , ko sta bila oba študenta na univerzi Yale.

V pogovoru za Fox je Kavanaugh zanikal, da bi bil na šolski zabavi, kot napačne pa je zavrnil tudi očitke druge ženske. V času srednje šole in tudi "mnogo let kasneje", ni imel nobenih spolnih stikov z ženskami, je zatrdil.

Trump še naprej odločno podpira svojega kandidata in je demokrate obtožil, da poskušajo "uničiti čudovitega moža".

Oglasila se je tudi Kavanaughova soproga Ashley in dejala, da je "težko verjeti" očitkom na račun njenega soproga. Dodala je, da ga pozna že 17 let in je "dostojen, prijazen in dober. "Poznam njegovo srce. To ne sodi k Brettu," je še dejala.

Onkraj luže tudi ...

Primer Kavanaugha pa je zgolj vrh ledene gore obtožb znanih osebnosti zaradi spolnih napadov. Med drugim so prav te dni tožilci za ameriškega televizijskega zvezdnika Billa Cosbyja zahtevali od pet do deset let zaporne kazni in razglasitev za "spolno nasilnega plenilca" potem, ko je bil aprila spoznan za krivega spolnega napada na žensko leta 2004. Cosbyjevi odvetniki trdijo, da je 81-letnik prestar in bolan za zapor in želijo hišni pripor.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.