23. 5. 2017, 20:14 | Vir: STA

Trumpov obisk na Bližnjem vzhodu je večkrat sprožil posmeh na Twitterju!

profimedia
Trumpov obisk na Bližnjem vzhodu je večkrat sprožil posmeh na Twitterju! (foto: profimedia)

Ameriški predsednik Donald Trump je med obiskom Izraela in palestinskih avtonomnih ozemelj večinoma upošteval protokol, a je nekaj redkih trenutkov vendarle poskrbel za dvignjene obrvi in posmeh. Slednjega si so v obilici na njegov račun privoščili tudi na Twitterju.

Začelo se je že ob prihodu iz Savdske Arabije, kjer je Trump začel svojo prvo večdnevno turnejo v tujini. Ko se je v ponedeljek sprehodil po rdeči preprogi po prihodu iz letala, je Trump poskušal svojo soprogo, prvo damo ZDA Melanio, prijeti za roko, a ga je ta narahlo, a hkrati odločno zavrnila. Kamere so ujele ta trenutek, ki je nenadoma postal hit na družbenih omrežjih.

Izraelski minister za izobraževanje Naftali Bennet je nato ob dobrodošlici Trumpu slednjemu med drugim dejal, da bi sedaj napočil čas za priznanje Jeruzalemu, a mu je ameriški predsednik odvrnil: "To bi bila dobra ideja". ZDA namreč Jeruzalema ne priznavajo kot glavnega mesta Izraela. Tradicionalno uradno stališče ZDA je bilo doslej, da je status mesta predmet pogajanj med Izraelom in Palestinci.

Bela hiša je sicer nato poročila o predsednikovih ponedeljkovih izjavah v Jeruzalemu objavila z oznako Jeruzalem, Izrael. Takoj nato so se zaradi tega pojavila ugibanja, ali gre že za spopad politik med Belo hišo in State Departmentom ali zgolj za napako.

Poslanec izraelske vladajoče stranke Likud, ki jo vodi premier Benjamin Netanjahu, Oren Hazan je poskrbel za naslednji spodrsljaj, ko se mu je uspelo na rdeči preprogi preriniti do Trumpa in ga zaprositi za selfie. Netanjahu je poskušal z nežnim potiskom Hazanove roke navzdol preprečiti fotografiranje, a mu je vendarle uspelo posneti fotografije. A si je nato z njihovo objavo na družbenih omrežij prislužil kritike in posmeh.

Hazan je sicer v Izraelu znan po tem, da je tožil televizijskega novinarje, ki je poročal, da je bil pred začetkom politične kariere zvodnik in vpleten v preprodajo mamil.

Med slovesnostjo na letališču je tudi prišlo do klepeta med zakoncema Trump in Netanjahu. Slednja sta izražala skupno navdušenje in občudovanje nad ameriškima gostoma, kar se je nato sprevrglo tudi v kritike medijev.

"Večina Izraelcev naju v nasprotju z mediji ljubi, tako da jim praviva, kako pogumna sta in imajo vaju radi," je Trumpu in prvi dami dejala Sara Netanjahu. "Imamo velika skupnega," je nato odvrnil Trump. Sarin odgovor: "O tem bomo govorili pri večerji."

Na svojem prvem postanku ob prihodu v Izrael, v izraelski predsedniški rezidenci v Jeruzalemu, je Trump nato ob prihodu izjavil, da je z delegacijo "ravnokar prispel z Bližnjega vzhoda", nato pa se hitro popravil "iz Savdske Arabije".