N.Z. | 4. 6. 2020, 15:29

Trumpov telefonski klic je brata Georgea Floyda še bolj prizadel!

profimedia

Donald Trump je v Beli hiši dvignil slušalko in (najverjetneje le zato, ker so mu tako svetovali svetovalci) poklical brata pokojnega Georgea Floyda, ki je pred dnevi umrl v nasilni aretaciji, kar je botrovalo valu množičnih protestov. In morda bi bilo bolje, če se Donald Trump tega sploh ne bi lotil.

Philonise Floyd je za medije namreč povedal, da je Trump tako drdral nekakšno opravičilo, da mu ni pustil niti do besede.

»Bilo je težko. Poskušal sem nekaj povedati, on pa me ni spustil do besede. Zdelo se mi je, kot da me v resnici noče slišati govoriti.«

Floyd je predsedniku vendarle uspel povedati, da ’zahteva pravico za svojega brata, ki ji umrl zaradi brutalnosti zdaj bivšega policista Dereka Chauvina’, potem ko je ta s kolenom klečal na njegovem vratu kar sedem minut.

»Povedal sem mu, da hočem pravico. Povedal sem mu, da ne morem verjeti, da je v teh časih še mogoč takšen linč pri belem dnevu. Tega ne morem prenesti. Prizadet sem.«

Na dan, ko je njegov brat preminil, je Floydu uspelo zbrati 6 milijonov dolarje za stroške pokopa, odvetnike, s katerimi bo pravico za brata iskal tudi po pravni poti, in pomoč psihoterapevtov za žalujoče člane družine.

Brat Georgea Floyda si zdaj prizadeva, da bi za Chauvina zvišal obtožbo umora s tretje na prvo stopnjo. Po prvi bi Chauvin namreč lahko dobil zaporno kazen do največ 25 let, po drugi pa bi ga čakal dosmrtni zapor.

Floyd pa se ni pogovarjal le s Trumpom, temveč tudi predsedniškim kandidatom Joe Bidnom.

»Vprašal sem podpredsednika Bidna, čeprav mi doslej ni bilo potrebno še nikogar prositi ničesar, naj mi lepo prosim pomaga doseči pravico za mojega brata. Črna življenja štejejo. Potrebujemo to. Polni smo bolečine.«

Trumpov neobziren telefonski klic žalujočemu bratu je javnost že obsodila z besedami, da je to zgolj še en dokaz, kako brez vsakega občutka in sočutja je Donald Trump. Slednje dnevno dokazujejo tudi njegovi tviti tako na račun smrti Georgea Floyda, zagovarjanju nasilnosti ameriški policistov in v obsodbah protestnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.