7. 1. 2021, 00:20 | Vir: STA

Trumpovi podporniki vdrli v ameriški kongres, potrditev izidov predsedniških volitev preložena

Profimedia

Podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa so v sredo vdrli v kongresno palačo v Washingtonu in prekinili potrjevanje izida predsedniških volitev 3. novembra, na katerih je zmagal demokrat Joseph Biden. Ta je dejal, da je to napad na vladavino prava in predstavnike ljudstva ter Trumpa pozval, naj javno zahteva končanje obleganja kongresa.

Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je kasneje doživel še številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje. Današnji napad na kongres je presenetil kongresno policijo, ki je sicer poslopje zavarovala z barikadami in enotami, ki so tudi uporabile solzivec, vendar je bilo policistov premalo. Kasneje so v kongres napotili nacionalno gardo.

Profimedia

"Na ukaz predsednika Trumpa je na poti nacionalna garda z drugimi pripadniki zveznih enot," je tvitnila Trumpova tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany.

Vodstvi senata in predstavniškega doma so po vdoru spravili na varno, prav tako podpredsednika Mika Pencea in njegovo naslednico Kamalo Harris. Nekateri ameriški mediji ter kongresniki dogajanje opisujejo kot poskus državnega udara s strani Trumpovih podpornikov. Zaradi nasilnega vdora v kongres je bilo zasedanje prekinjeno. Zaenkrat ni znano, kdaj se bo nadaljevalo.

"Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva," je v odzivu na današnje dogajanje dejal Biden.

Trump je nato v posnetem nagovoru pozval ljudi, naj gredo domov. Hkrati je vnovič zatrdil, da so mu ukradli zmago na predsedniških volitvah novembra lani. Pred tem je Trump danes pred Belo hišo nagovoril nekaj tisoč svojih podpornikov in jih pozval, naj gredo nad kongres.

Policija je v poslopju ameriškega kongresa med današnjimi izgredi po poročanju ameriških medijev izvlekla orožje ter uporabila solzivec. Ameriški mediji so tudi poročali, da naj bi bilo nekaj Trumpovih privržencev, ki so vdrli v palačo, oboroženih. Po poročanju medijev naj bi bila pri tem ena ženska ustreljena v prsi in naj bi bila v kritičnem stanju. Trumpovi podporniki pred kongresom sicer vztrajajo, da niso nasilni in niso naredili nič narobe.

Profimedia

Podpredsednik Pence, ki je vodil današnje zasedanje v senatu, je ostro obsodil proteste. "Vsak ima pravico do mirnega protesta, a tega napada na Kapitol ne bomo tolerirali," je tvitnil. Tudi on je protestnike pozval, naj takoj zapustijo kongresno poslopje.

Nasilno dogajanje v Washingtonu je že deležno obsodb in zgražanja tako po svetu kot v Sloveniji. Številni državniki so dogajanje označili za napad na demokracijo. Med drugim so se odzvali v Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstriji, Španiji, Italiji in na Nizozemskem.

Nekateri slovenski politiki so prizore iz Washingtona označili kot žalostne, šokantne in kot napad na demokracijo. V odzivih so med drugim izpostavili demokratičnost ameriških volitev, nekateri pa v dogajanju vidijo tudi lekcijo za Slovenijo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da iz Washingtona prihajajo šokantni prizori, ter pozval k spoštovanju izida volitev, na katerih je zmagal Biden.

Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je zapisal, da je to napad na ameriško demokracijo, institucije in pravno državo v ZDA.

Današnja potrditev Bidnove zmage bi se po pričakovanju zavlekla tudi brez nasilnega vdora v kongres, saj je precej republikanskih kongresnikov začelo vlagati ugovore na volilne izide po posameznih zveznih državah. Demokrati upajo, da bo nasilni vdor streznil tudi njihove republikanske kolege, da ugovore, ki nimajo možnosti za uspeh, umaknejo.

Ameriški kongres bi moral formalno potrditi izid glasovanja elektorjev 14. decembra, ki so prisodili zanesljivo zmago Bidnu nad Trumpom s 306 glasovi proti 232. Biden je dobil tudi skoraj osem milijonov glasov volivcev več od Trumpa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord