5. 11. 2020, 10:15 | Vir: STA

Trumpu zmago na Floridi s podporo Kubancev v Miamiju prineslo zmerjanje Bidena s socialistom

profimedia

Florida je bila 3. novembra na volilno noč v ZDA prva od tesnih in ključnih držav za zmago na predsedniških volitvah. Kljub anketam, ki so več možnosti pripisovale demokratu Joeju Bidnu, je v ter zvezni državi zmagal republikanec Donald Trump. Za to je bil zaslužen predvsem dober rezultat Trumpa v Miamiju med volivci kubanskega rodu.

Podobno dobro se je sedanji predsednik odrezal tudi med volivci venezuelskega in kolumbijskega izvora. Zasluga za to je šla predvsem uspešni volilni kampanji na Floridi, med katero so republikanci poudarjali, da želijo demokrati v ZDA uvesti socializem. Trumpova kampanja je Bidna prikazovala kot socialista in prijatelja venezuelskega predsednika Nicolasa Madura ter bratov Castro na Kubi.

Trump je Miami pogosto obiskal, pred volitvami pa je v Beli hiši gostil tudi še živeče veterane neslavne invazije na Kubo v Prašičjem zalivu.

Kljub ostremu boju za osvojitev republikanske predsedniške nominacije leta 2016 se je Trump tokrat trdno povezal z republikanskim senatorjem iz Miamija Marcom Rubiom, ki je kubanskega rodu. Visoka udeležba kubanskih volivcev v Miamiju ni pomagala le Trumpu, temveč so republikanci z njimi osvajali tudi sedeže v zveznem in državnem kongresu.

Biden se je letos v Miamiju odrezal precej slabše kot leta 2016 Hillary Clinton, ki je tam Trumpa premagala za okrog 30 odstotnih točk. Tudi Biden je sicer v tem mestu zmagal, a le za kakih sedem točk, pri čemer je Trump dobil 120.000 glasov Američanov kubanskega rodu več od Bidna.

Bidnu na Floridi ni pomagalo niti 100 milijonov dolarjev, ki jih je pred volitvami za oglase tam porabil nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg. Milijarder je porabil tudi 15 milijonov dolarjev za Bidna v Teksasu in Ohiu, a sta obe državi skupaj s Florido pripadli Trumpu.

Florida je na splošno nekoliko bolj naklonjena republikancem kot demokratom, vendar so tam v preteklosti zmagovali tudi demokratski predsedniški kandidati. Leta 1976 je tam zmagal Jimmy Carter, leta 1996 Bill Clinton, leta 2008 in 2012 pa Barack Obama.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.