Mnenje | 15. 11. 2021, 11:36

"1,5 stopinje pomeni le preživetje, je sploh potrebno komentirati, kaj pomeni 2,7 stopinje?"

Nebojša Tejić/STA

Klimatologinja in redna profesorica na Biotehniški fakulteti Lučka Kajfež Bogataj je v intervuju za RTV Slovenija delila razočaranje nad dogovorom v soboto končane podnebne konference.

"Voditelji držav so se v zadnjih letih obnašali, kot da niso s tega planeta," so besede, s katerimi je med drugim povzela pišmevuhovski odnos državnikov iz celega sveta do naše skupne prihodnosti. Da je ta nadvse črna, je Lučka Bogataj Kajfež takole jasna:

"Fizikalno gledano smo ta cilj v Glasgowu zakockali. Časa je vse manj, potrebno zmanjševanje pa ostaja iz leta v leto enako. Izračuni ta hip kažejo, da gremo v najbolj optimističnem scenariju v ogrevanje vsaj za 1,8 stopinje. Kar imamo trenutno v obljubah držav (na papirju), vodi v ogrevanje 2,4 stopinje. Ko pa pogledamo, kaj se dejansko dogaja na področju blaženja po državah, pa smo na poti v vsaj 2,7 stopinje bolj vroč svet. Naj opozorim, da tudi 1,5 stopinje segrevanja ne pomeni absolutne varnosti, pomeni le možnost preživetja. Je sploh še potrebno, da komentiramo, kaj pomeni 2,7 stopinje Celzija globalnega dviga?"

Vir: rtvslo.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.