13. 2. 2020, 10:59 | Vir: STA

Tudi republikanci zdaj v boj proti podnebnim spremembam

profimedia

Republikanski člani predstavniškega doma ameriškega kongresa sestavljajo predlog zakona, ki za boj proti podnebnim spremembam predvideva zasaditev tisoč milijard dreves do leta 2050. Namesto zmanjšanja emisij bi se proti povečanju ogljika v ozračju borili z drevesi, ki bi odvečen ogljik posrkala iz zraka.

Republikanska stranka tako počasi le priznava, da se podnebne spremembe dogajajo, čeprav še ni tako daleč, da bi sprejela tudi to, da gre za posledico človeških dejavnosti. Tudi med republikanskimi volivci je namreč vse več takih, ki vidijo, da vreme postaja vse bolj nenavadno, in stranka jih ne želi prepustiti demokratom.

Zamisel o tisoč milijard novih dreves je všeč tudi predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Januarja jo je že oglaševal na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Predlog republikanskih kongresnikov predvideva tudi omejevanje izpustov iz termoelektrarn, recikliranje plastike ter več vlaganj v naravni plin in jedrsko energijo, kar je republikanska verzija čiste energije.

Demokrati se po drugi strani zavzemajo za odmik od fosilnih goriv, okoljevarstveniki pa opozarjajo, da samo sajenje dreves samo po sebi brez zmanjševanja uporabe fosilnih goriv ne bo dovolj.

Organizacija World Resources Institute sicer ocenjuje, da bi množično zasajevanje dreves lahko do leta 2040 zmanjšalo med 180 do 360 milijonov ton ogljikovega dioksida v ozračju na leto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.