23. 3. 2020, 11:21 | Vir: STA

Tudi v Evropi so začeli testirati zdravilo proti koronavirusu

profimedia
Tudi v Evropi so začeli testirati zdravilo proti koronavirusu (foto: profimedia)

V sedmih evropskih državah so v nedeljo začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje je vključenih okoli 3200 ljudi.

Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju, so sporočili iz francoske agencije za raziskave v zdravstvu Inserm.

V študijo je vključenih približno 3200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19.

"V preizkušanje so vključeni bolniki, ki se pod strogim nadzorom zdravijo v bolnišnici in imajo dostop do teh molekul, pri čemer testirajo njihovo učinkovitost na virusu in kliničnem poteku," so pojasnili v agenciji Inserm in dodali, da bo v testiranje vključen tudi hidroklorokin.

Od izbruha novega koronavirusa na Kitajskem direktor marsejskega inštituta IHU Didier Raoult zagovarja uporabo hidroklorokina pri zdravljenju covida-19. Številni strokovnjaki sicer opozarjajo, da njegovo testiranje, ki ga je opravil na 24 bolnikih, ne izpolnjuje vseh potrebnih meril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.