18. 1. 2024, 12:55 | Promocijska objava

Tudi v mestu lahko začutimo utrip narave

promocijska fotografija

Več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v mestih. Hitrost priseljevanja je tako velika, da bo do leta 2050 v mestih živelo kar 70 % vseh ljudi na planetu. V mestih je uporaba obnovljivih energij enostavnejša, prav tako višanje učinkovitosti vseh energetskih sistemov, pa tudi na področju ohranjanja demokracije veljajo za enega najpomembnejših vzvodov v sodobnem svetu. "Mesto svojim prebivalcem daje zaščito in omogoča visoko bivalno udobje ter lahek dostop do izobraževanja, zdravstva, do vode in hrane," poudarja direktor podjetja Brilosa Nejc Hrnčič.

Želja po kakovostnem bivanju v mestih je že od nekdaj ena izmed največjih prioritet, kriteriji pa so lahko povsem različni. To je normalno, saj smo si posamezniki lahko precej različni in imamo tudi precej različne potrebe. Kljub pestrosti pogledov so se v več raziskavah izoblikovali določeni standardi kakovosti bivanja in nove paradigme.

Največ h kakovosti bivanja pripomorejo dostopnost storitev in javnega prostora ter varnost in čisto okolje. "Uvajajo se tudi novi bivanjski koncepti modernih mest, kjer je v središču izboljšanje kakovosti življenja, nove tehnologije pa so zgolj pot do tega cilja," poudarja direktor podjetja Brilosa Nejc Hrnčič.

Prav prijetno, zdravo in čisto bivalno okolje ter bližina narave oziroma zelenega pasu pripomore k boljšemu zdravju posameznikov. "Kakovost bivanja je v Sloveniji danes na veliko višji ravni kot pred desetletji. V tem pogledu številni obiskovalci iz svetovnih metropol ob obisku naše države radi omenijo potencial Slovenije zaradi raznolikosti in narave. To predstavlja izziv za vse, ki delujemo na področju nepremičnin."

V Brilosi pri projektiranju svojih zgradb tako kot ključno izpostavljajo prav ravnovesje med bližino narave in mestnega utripa. Eno od njihovih vodil pri umestitvi v prostor je, da morajo tudi mestne zgradbe občutiti utrip narave. Poleg same lokacije veliko pozornosti posvečajo tudi notranjosti stanovanj. Zavedajo se, kako pomembna je naravna svetloba za kakovost bivanja.