10. 1. 2022, 12:14

Tudi vi igrate Wordle? Tule je 5 nasvetov za hitrejšo rešitev dnevne uganke

Profimedia

Je tudi vas prevzela manija iskanja besed, ki se skrivajo za sivimi, rumenimi in zelenimi črkami? Danes se zdi, da vsak drugi (Twitter uporabnik) igra spletno igro Wordle, kjer morate enkrat dnevno v šestih poskusih uganiti skrito angleško besedo.

Preden začnemo si lahko tule preberete, kaj je sploh igra Wordle, če pa želite igrati, sledite tej povezavi.

Prva beseda naj ima vsaj tri samoglasnike

Da bi že v prvim poskusom dobili kar čim bolj uporabne namige, katere črke se dejansko skrivajo v skriti besedi, začnite z besedami, ki vsebujejo vsaj tri samoglasnike. Ne pozabite – uporabljate lahko samo besede, ki so v slovarju angleškega jezika, tako da samo nizanje naključnih črk odpade. Dobre začetne besede, ki vam bodo dale veliko namigov: CREAM, ALONE, ARISE, EQUAL, OCEAN, ADIEU, NOISY, OUIJA, PIANO, ABOUT, ATONE, IRATE. Glede na najpogostejše črke v angleških besedah, so dobre začetne besede tudi: HEALS, CRAWL in BLAST.

Ali pa sledite tej zabavni strategiji enega od zvestih igralcev:

V prvem poskusu se izogibajte besed s črkami X, Q in Z

V slovarju igre Wordle je več kot 10.000 besed s petimi črkami – najmanj pogoste črke v teh besedah pa so prav X, Q in Z. Z se pojavlja v 102 besedah, Q v 55 besedah in X v le 12 besedah. Privarčujte besede s temi črkami za kasnejše poskuse, če se zdijo smiselni. Seveda pa vas ob tem zanimajo tudi najpogostejše črke v Wordle besedah: to so P (v 717 besedah), C (v 724 besedah), B (v 736 besedah) in S (v kar 1199 besedah).

Skrita beseda ima lahko 2 isti črki

Besede, ki vsebujejo dve isti črki (WHERE, PAPER, APPLE) niso najboljše za prvi poskus, a so lahko dejanska končna rešitev. Če se kasneje v igri zdi, da bi takšna beseda lahko bila rešitev, jo kar mirno zapišite – Wordle vam bo ravno tako povedal, katera črka stoji na pravem mestu (zeleno) in katera je sicer tudi del končne besede, a ni na pravem mestu (rumena).

Vedno upoštevajte namige

Najslabše, kar pri igri Wordle lahko storite je, da ne upoštevate namigov prejšnjih poskusov. Velikokrat vas bo zasrbelo, da bi zapisali besedo, ki uporabi 4 nove črke, peta pa je bila v prejšnjih poskusih že siva in torej ni del skrite besede. To je v bistvu stran vržen poskus. Raje izkoristite vsako priložnost, da vtipkate besedo, ki ne vsebuje že potrjeno neuporabljenih črk.

Delite rezultate

Verjetno najpomembnejši del Wordla je delitev končnih rezultatov na družbenih medijih. Kot pri mnogih stvareh danes, nečesa nisi dosegel, če tega nisi objavil na Facebooku ali Twitterju. Zato ne pozabite na tiste dni, ko vam uspe še posebej hitro uganiti skrito besedo, to deliti tudi z drugimi. S čim drugim se pa lahko hvalimo že na začetku leta?

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.