14. 12. 2020, 14:00

Tukaj najdete navodila, kako si namestite mobilno aplikacijo #OstaniZdrav

Shutterstock

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav je pripomoček, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo.

Aplikacijo #OstaniZdrav si na svoj mobilni telefon namestimo brezplačno. Po namestitvi bomo hitro in zanesljivo obveščeni o srečanjih z uporabniki aplikacije, ki so morda okuženi ali so bili v stiku z okuženo osebo, pa se tega niti niso zavedali, in zato pomenijo tveganje za prenos okužbe virusa tudi na nas. Aplikacija ne razkrije niti lokacije niti identitete okužene osebe, sporoči samo, da sta se dve osebi srečali. Funkcije aplikacije lahko kadar koli onemogočimo ali aplikacijo v celoti izbrišemo. S tem se bodo izbrisale tudi vse informacije, ki jih je aplikacija shranila.

Tudi tisti, ki je potrjeno okužen, to informacijo povsem prostovoljno deli z drugimi uporabniki (pridobi posebno desetmestno kodo TAN, ki jo nato sam vnese v aplikacijo). 

Namestitev aplikacije #OstaniZdrav za uporabnike operacijskega sistema Android

Uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android si aplikacijo pridobite in namestite v spletni trgovini z aplikacijami Google Play, kjer je dostopna z oznako #OstaniZdrav.

Namestitev aplikacije #OstaniZdrav za uporabnike operacijskega sistema iOS

Uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom iOS si aplikacijo pridobite in namestite na spletnem mestu Apple, kjer je dostopna z oznako #OstaniZdrav.

Pridobitev kode TAN

Pomembno je, da potrjeno okuženi v mobilno aplikacijo #OstaniZdrav čim prej vnese kodo TAN. Prošnjo za izdajo kode TAN lahko naslovite na NIJZ, z vnosom podatkov v spletni obrazec bo koda TAN posredovana v obliki sporočila SMS na vaš telefon.

Klicni center za pomoč uporabnikom


Vse potrebne informacije, kot tudi pomoč pri nameščanju in uporabi mobilne aplikacije za varovanje zdravja #OstaniZdrav lahko dobite pri svetovalcih klicnega centra. 

  • Brezplačna številka za pomoč: 080 17 87
Logotip aplikacije #OstaniZdrav
Policija bo pri občanih izven občine prebivališča preverjala uporabo aplikacije

Od 15. decembra 2020 bo prebivalcem osrednjeslovenske, goriške, obalno-kraške in gorenjske statistične regije dovoljeno gibanje znotraj statistične regije, če uporabljajo aplikacijo #Ostanizdrav. Kot je na povedal notranji minister Aleš Hojs, bodo policisti lahko kaznovali občane, če bodo zunaj občine prebivališča brez aplikacije. Kontrole prehajanja meja občin in uporabe aplikacije bodo po njegovih besedah potekale naključno. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord