23. 10. 2018, 15:51 | Vir: STA

Turčija ima dokaze, da je bil umor Hašodžija načrtovan

profimedia
Turčija ima dokaze, da je bil umor Hašodžija načrtovan (foto: profimedia)

Umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija je bil načrtovan več dni vnaprej, je danes dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Zatrdil je, da je šlo za "načrtovan in krut" umor novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu, Turčija pa ima za to trdne dokaze.

"Imamo trdne dokaze, da je bil njegov umor načrtovan," je dejal Erdogan. Več dni vnaprej so ga načrtovali uradniki na savdskem konzulatu v Istanbulu in skupina iz Savdske Arabije, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal v nagovoru poslancem vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Ankari.

Erdogan je od Savdske Arabije zahteval, naj zagotovi odgovore, kje je Hašodžijevo truplo in kdo je umor naročil.

Medtem se je v Rijadu ...

... začela mednarodna investicijska konferenca, ki naj bi kraljevini pomagala premostiti odvisnost od prihodkov od nafte. Dogodek je zasenčilo mednarodno ogorčenje zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija in tudi savdski minister za energijo Halid al Falih je ob odprtju priznal, da je njegova država zaradi tega v krizi.

"Kot vemo, so to za nas težki dnevi. Smo v krizi," je Falih dejal na konferenci, znani tudi kot Puščavski Davos. Pri tem je umor Hašodžija, do katerega je 2. oktobra prišlo na savdskem konzulatu v Istanbulu, česar Rijad dolgo časa ni želel priznati, označil za obžalovanja vreden in gnusen dogodek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dodal Falih, nihče v puščavski kraljevini umora Hašodžija ne more ne upravičiti ne pojasniti. "Od vrha do tal smo razjarjeni zaradi tega, kar se je zgodilo," je dodal. Ob tem je poudaril, da je savdski kralj Salman dal jasno vedeti, da bodo odgovorni za umor kaznovani.

Savdski milijarder Lubna Olajan pa je v nagovoru udeležencem konference izrazil prepričanje, da bo savdska vlada razrešila afero okoli smrti novinarja. "Vsem našim tujim gostom želim povedati, da so grozovita dejanja, o katerih se je poročalo v zadnjih tednih, naši kulturi tuja. Prepričan sem, da bomo iz vsega izšli močnejši," je dejal po poročanju nemškega portala Deutsche Welle.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.