24. 6. 2017, 12:00 | Vir: STA

Turčija namerava odpraviti poučevanje evolucije v šolah

profimedia

Turčija naj bi se pripravljala na odpravo poučevanja "sporne" teorije o evoluciji v osnovnih in srednjih šolah, da bi se dijaki tako bolj približali lokalnim in nacionalnim vrednotam, poročajo turški mediji. S tem bi Turčija po Savdski Arabiji postala druga večinsko muslimanska država, v kateri Darwinova teorija ne bi imela svojega mesta v šolah.

Kot povzema ruski portal RT.com, je po mnenju učiteljev teorija Charlesa Darwina o razvoju vrst preveč kompleksna, da bi jo dijaki lahko razumeli. Po njihovem mnenju bi bilo primerneje, če bi se s tem ukvarjali šele na fakulteti. Tako naj bi že s šolskim letom leta 2019 iz učbenikov biologije črtali to teorijo.

"Odločili smo se za izključitev kontroverznih predmetov za dijake v letih, ko še ne morejo dojeti znanstvenih vprašanj," je za dnevnik Hurriyet povedal vodja odbora za kurikulum na ministrstvu za šolstvo Alpaslan Durmus. Povedal je še, da je to odločitev podprl tudi predsednik države Recep Tayyip Erdogan.

"Naredili smo poenostavitve nepotrebnih stvari. Elemente, ki ne ustrezajo našim vrednotam, bomo odstranili," pa je Durmus dejal za časnik Cumhuriyet.

Na drugi strani bo postalo obvezno poučevanje predmeta "religija in morala", a ne v prvem, petem in devetem razredu, razen če se bodo učenci sami tako odločili, je še povedal Durmus.

Razprava o poučevanju evolucije v šolah se sicer v Turčiji vrti že dlje časa. Univerzitetni profesorji so v začetku leta tudi skupaj pozvali, da bi bilo treba učence o tej teoriji poučevati že od petega razreda dalje, da bi tako lahko dobili povezavo s snovjo, ki jo bodo obravnavali kasneje. Vrstijo se tudi opozorila aktivistov, da želi turška vlada tudi na ta način zmanjšati sekularizem, torej ločitev islama in države, ki jo je z vzpostavitvijo moderne turške države uvedel Mustafa Kemal Atatürk.

Po teoriji evolucije, ki jo je Darwin objavil leta 1859 v knjigi O izvoru vrst, se je življenje na Zemlji razvilo prek naravne selekcije, s postopnim kopičenjem sprememb, ki se dedujejo od staršev na potomce, pa se živa bitja lahko spreminjajo tudi v druge vrste. Gre za eno temeljnih del biološke znanosti in znanosti nasploh.

V večini bližnjevzhodnih držav evolucijo poučujejo skupaj z verskimi teorijami kreacionizma. V Savdski Arabiji, ki velja za najbolj skrajen primer, evolucije v šolah sploh ne omenjajo, ampak jo imajo celo za bogokletno teorijo. Na drugi strani pa evolucijo že od petega razreda dalje poučujejo v teokratski republiki Iran, izpostavlja RT.com.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.