28. 3. 2021, 10:07 | Vir: STA

Turške ženske znova na ulicah s pozivom predsedniku, naj prekliče izstop iz istanbulske konvencije

profimedia
Turške ženske znova na ulicah s pozivom predsedniku, naj prekliče izstop iz istanbulske konvencije (foto: profimedia)

V Turčiji so v soboto znova potekali protesti, na katerih je več tisoč žensk predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pozvalo, naj prekliče odločitev o izstopu Turčije iz istanbulske konvencije o pravicah žensk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turčija je 20. marca izstopila iz istanbulske konvencije, katere namen je predvsem zaščititi ženske pred nasiljem. Odločitev Erdogana je sprožila proteste v Turčiji ter številne pozive Zahoda in mednarodnih organizacij, naj Ankara to odločitev prekliče.

Protesti so že drugi konec tedna potekali tudi v Istanbulu in Ankari, kjer je skupina žensk protestirala v središču mesta, obkrožena z policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestnice so skandirale "ne bojimo se, ne bomo molčale, ne bomo ubogale".

Nasilje nad ženskami je razširjen problem v Turčiji. Izstop iz Istanbulske konvencije je katastrofa za milijone žensk in otrok, ki živijo v tej državi, je opozorila direktorica turške Amnesty International Ece Unver in vlado pozvala, naj odločitev prekliče.

Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti temu nasilju je leta 2011 v Istanbulu, kjer so jo sprejeli, podpisal tudi Erdogan, ko je bil še predsednik vlade. Konvencijo je Ankara tudi ratificirala, a je po podatkih turške platforme Ustavili bomo femicid niso nikoli uveljavili.

Dokument, ki zahteva, da države uvedejo pravni okvir za zaščito žensk pred nasiljem, je doslej podpisalo 45 držav in Evropska unija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.