28. 3. 2021, 10:07 | Vir: STA

Turške ženske znova na ulicah s pozivom predsedniku, naj prekliče izstop iz istanbulske konvencije

profimedia

V Turčiji so v soboto znova potekali protesti, na katerih je več tisoč žensk predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pozvalo, naj prekliče odločitev o izstopu Turčije iz istanbulske konvencije o pravicah žensk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turčija je 20. marca izstopila iz istanbulske konvencije, katere namen je predvsem zaščititi ženske pred nasiljem. Odločitev Erdogana je sprožila proteste v Turčiji ter številne pozive Zahoda in mednarodnih organizacij, naj Ankara to odločitev prekliče.

Protesti so že drugi konec tedna potekali tudi v Istanbulu in Ankari, kjer je skupina žensk protestirala v središču mesta, obkrožena z policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestnice so skandirale "ne bojimo se, ne bomo molčale, ne bomo ubogale".

Nasilje nad ženskami je razširjen problem v Turčiji. Izstop iz Istanbulske konvencije je katastrofa za milijone žensk in otrok, ki živijo v tej državi, je opozorila direktorica turške Amnesty International Ece Unver in vlado pozvala, naj odločitev prekliče.

Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti temu nasilju je leta 2011 v Istanbulu, kjer so jo sprejeli, podpisal tudi Erdogan, ko je bil še predsednik vlade. Konvencijo je Ankara tudi ratificirala, a je po podatkih turške platforme Ustavili bomo femicid niso nikoli uveljavili.

Dokument, ki zahteva, da države uvedejo pravni okvir za zaščito žensk pred nasiljem, je doslej podpisalo 45 držav in Evropska unija.