3. 10. 2018, 19:36 | Vir: STA

TV Slovenija: Policija in inšpekcija preiskujejo ravnanje z otroki v zasebnem vrtcu

Daniel Novakovič/STA

Policisti so v preteklem tednu prejeli prijavo, ki se nanaša na določene nepravilnosti v enem izmed vzgojnih zavodov na območju Ljubljane. Po poročanju TVS gre za surovo ravnanje z otroki v zasebnem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki, ki ga je posnela vzgojiteljica, ki je tja prišla na novo. V zavodu očitke zanikajo.

Iz posnetkov, ki so jih pridobili v uredništvu Televizije Slovenija (TVS), je razvidno, da so v zavodu z otroki ravnali surovo in skrajno neprimerno. Kot poročajo, so otroke, stare od 11 mesecev do štiri leta, da se ne bi slišalo njihovega joka, prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe. Prizori na posnetkih razkrivajo, kako so otroka, tesno povitega tudi čez glavo, položili v posteljico in nanj položili vzmetnico. Otroke naj bi tudi prisilno hranili, je za televizijo pojasnila vzgojiteljica.

Kot je pojasnila, je bila ena od deklic trikrat ovita okoli glave in čisto rdeča, ko jo je našla. "Mislim, da bi se zadušila," je dodala. Pri hranjenju pa je po njenih besedah lastnica zavoda otroka prijela na način, da se ta ni mogel premikati, mu tlačila hrano v usta in mu, če mu je šlo na bruhanje, tudi to potisnila nazaj. Kot je vzgojiteljica, ki je v zavodu delala približno tri tedne, še povedala za televizijo, je opozarjala na nepravilnosti že prvi teden svojega dela, ker to ni zaleglo, pa je začela dogajanje snemati, saj je vedela, da bo potrebovala dokaze. Minuli teden je staršem otrok pokazala posnetke in jim povedala, kaj se dogaja, in skupaj so šli na policijo.

Starši želijo sicer ostati anonimni, ena od sogovornic televizije pa je pretresena pojasnila, da je na posnetku, povita čez glavo in pokrita z vzmetnico njena 11-mesečna hčerka. Zadevo že preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo, kar so za STA potrdili na Policijski upravi Ljubljana in na ministrstvu za izobraževanje. Zavod je zdaj zaprt, saj so ogorčeni in močno prizadeti starši otroke že izpisali iz vrtca, navaja televizija, spletna stran zavoda pa tudi ne deluje več.

Se je pa STA javil predstavnik zavoda, ki je želel ostati anonimen. Kot zatrjuje, so sami zgolj nudili prostore vzgojiteljici, samostojni podjetnici, sicer novi najemnici, ki je varovanje otrok v teh prostorih prevzela v začetku septembra. Priznava sicer, da ji je lastnica zavoda včasih pomagala pri določenih "gospodinjskih" opravilih pri varovanju otrok, a zanika, da bi se kakorkoli neprimerno obnašala do otrok. Očitke je za TVS zanikala tudi sama.

Predstavnik zavoda je poudaril še, da so imeli varstvo otrok v teh prostorih ob različnih vzgojiteljicah že od leta 2011 in da nikoli niso imeli nobenih pripomb niti pritožb. Po njegovih trditvah jih zaenkrat tudi ni obiskal še "noben pristojni organ".

Inšpektorat za šolstvo in šport je o domnevnih nepravilnostih v zasebnem zavodu Kengurujčki v petek seznanila policija, ki je v minulem tednu prejela prijavo nepravilnosti. Istega dne so na inšpektoratu tudi uvedli inšpekcijski postopek, ki je zaradi zahtevnosti postopka še v teku. "Dokler omenjeni postopek še ni končan, zaradi občutljivosti zadeve in spoštovanja integritete otrok ne smemo in ne moremo komentirati omenjene zadeve," so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

So pa pojasnili, da je bila na naslovu, na katerem je svoje delovanje oglaševal zasebni zavod Kengurujčki, v register varuhov z odločbo dne 7. 4. 2015 vpisana oseba - varuh predšolskih otrok. Torej ni šlo za zasebni vrtec, temveč za varuha, ki samostojno opravlja dejavnost varstva otrok (kot s. p.). "V postopku je oseba izkazala izpolnjevanje vseh pogojev, zato je bila tudi vpisana v register varuhov," so dodali.

Ministrstvo je na svoji spletni strani sicer ravno danes objavilo tudi obvestilo staršem predšolskih otrok, v katerem opozarjajo, kako pomembno je, da si pred načrtovano vključitvijo otroka v vrtec oziroma varstvo pridobijo vse potrebne informacije. Informacije o prostih mestih v vrtcih, o razliki med programi v javnih in zasebnih vrtcih, o vrstah teh programov, o možnosti izbire med javnim ali zasebnim vrtcem ter različnimi programi, pa tudi o tem, kdo so lahko zasebni vzgojitelji ali varuhi predšolskih otrok in katere pogoje morajo izpolnjevati, objavljajo na spletni strani ministrstva, prav tako jih lahko starši pokličejo na telefonsko številko 01 400 54 92.

Javnih samostojnih vrtcev je sicer registriranih 108, vrtcev pri osnovnih šolah 226, zasebnih vrtcev je 88, varuhov predšolskih otrok pa 337, so še navedli na ministrstvu. Kot so še pojasnili na spletni strani, nadzor nad delom vrtcev, ki vključuje nadzor nad uresničevanjem zakonov, drugih predpisov in aktov, ki urejajo organizacijo, opravljanje predšolske vzgoje v vrtcih in namensko porabo javnih sredstev sicer izvaja inšpektorat za šolstvo. Starši, skrbniki ali rejniki otroka, v vrtcu pa svet staršev ali zaposleni delavci, lahko o nepravilnostih obvestijo inšpekcijsko službo in dajo pobudo, da se v vrtcu opravi izredni nadzor. Inšpektor jih je dolžan obvestiti o vseh dejanjih, ki jih je opravil v zvezi s pobudo, in ukrepih, če to zahtevajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.