2. 5. 2020, 06:09 | Vir: STA

Od 1. marca je za koronavirusom po svetu umrlo 55 novinarjev

profimedia

Zaradi okužbe z novim koronavirusom oziroma covida-19 je od 1. marca po svetu umrlo že več deset novinarjev, je  sporočila novinarska organizacija Press Emblem Campaign (PEC) s sedežem v Ženevi. Kot opozarja, zaposleni v medijih pogosto niso ustrezno zaščiteni za pokrivanje novic o pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Številni so se namreč okužili ravno med poročanjem v času pandemije zaradi širjenja novega koronavirusa. Po podatkih omenjene organizacije je od 1. marca umrlo 55 zaposlenih v medijih, vendarle za vse ni potrjeno, da so se z virusom okužili na delovnem mestu.

Najhuje je izbruh pandemije prizadel novinarje v Ekvadorju, kjer jih je umrlo devet. Osem jih je bolezni covid-19 podleglo v ZDA, štirje v Braziliji, po trije pa v Veliki Britaniji in Španiji, so v PEC zapisali pred današnjim svetovnim dnem svobode medijev.

Novinarji so v tej zdravstveni krizi po oceni PEC zelo ogroženi, saj morajo še naprej obveščati javnost, tudi z obiski bolnišnic, pogovori z zdravniki, medicinskimi sestrami, političnimi voditelji, znanstveniki in bolniki. V številnih državah predvsem ob začetku pandemije niso bili v veljavi strogi zaščitni ukrepi, kot so socialna distanca, karantena in nošenje zaščitnih mask, so zapisali v organizaciji.

Ob svetovnem dnevu svobode medijev so še opozorili, da se pandemija v nekaterih državah uporablja kot izgovor za preganjanje medijev.

"V zadnjih tednih so se pojavili cenzura, prekinjanje internetne povezave, pridržanja novinarjev, verbalni napadi, v interventnih zakonih pa določbe, ki omejujejo svobodo tiska," so opozorili.

To je po oceni PEC toliko bolj zaskrbljujoče v času, ko je dostop do zanesljivih javnih informacij pomembnejši kot kdajkoli. "Preglednost je ključnega pomena in v zdravstveni krizi lahko rešuje življenja," so še zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.