27. 5. 2020, 06:00 | Vir: STA

Twitter k tvitom Donalda Trumpa dodaja opomnike in povezave na dejstva

Profimedia

Po ogorčenju in pritožbah zaradi Trumpovih tvitov o pred 20 leti umrli ženski je Twitter prvič doslej k dvema tvitoma predsednika ZDA dodal opombo s klicajem. Trump je ponovno zavajal javnost glede volitev po pošti, Twitter pa je ponudil povezavo na dejstva.

Trump je tvital, da so volitve po pošti prevara in podobno. Pod tvitoma je sedaj povezava z naslovom "Dejstva glede volitev po pošti", ki uporabnika poveže z dejstvi, ki so v nasprotju s Trumpovim tvitom.

Trump je doslej na številne pozive Twitterja, naj se drži pravil dostojnosti in ne zavaja, zamahnil z roko in nadaljeval s svojimi zgodbami. Podjetje ni ukrepalo, saj ima zaradi njega več prometa in dohodkov.

Trump pogosto širi in napihuje dezinformacije, širi zlorabe in osebno napada zasebne državljane in javne osebnosti, kar pravila Twitterja jasno prepovedujejo.

V torek se je Twitter opogumil in v izjavi za javnost dodal, da Trumpov tvit morebiti vsebuje zavajajočo informacijo o volilnem procesu, zaradi česa je bil opremljen z dodatnim kontekstom.

Twitter zavrnil izbris tvitov

Twitter je to storil nekaj ur potem, ko je zavrnil možnost izbrisa vrste tvitov, ki nekdanjega republikanskega kongresnika s Floride Joeja Scarborougha obtožujejo umora sodelavke pred 20 leti. Preiskava je potrdila, da je šlo za nesrečo, pri kateri Scarborough ni imel nič, nad tviti pa se je v torek pritožil vdovec pokojnice.

Trump Twitterju ni ostal dolžan in je nemudoma tvitnil, da se podjetje vpleta v letošnje predsedniške volitve in tega kot predsednik ne bo dovolil. "Twitter povsem zatira svobodo govora," je zapisal Trump, ki ima 80 milijonov sledilcev.

Njegov šef kampanje Brad Parscale je dodal, da je Twitter s tem potrdil politično pristranskost, zaradi katere so tam že pred meseci prenehali oglaševati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.