D.H. | 27. 5. 2020, 13:03

Twitter v objavi Trumpa dodal opozorilo o neresnicah in povezavo do dejstev

profimedia

Twitter se je prvič poslužil novega pristopa k obravnavi objav ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki jih je v primeru komentarjev glede oddaje volilnega glasu po pošti opremil klicajem in pripisom »Pridobite dejstva o …«

V torek je predsednik Trump objavil dva tvita, v katerih je v pričakovanju letošnjih volitev obsodil Twitter, da se vmešava v predsedniške volitve. »Twitter popolnoma duši SVOBODO GOVORA in jaz, kot predsednik, ne bom dovolil, da se to zgodi,« je v tvitu zapisal Donald Trump. Ameriški zakon preprečuje spletnim platformam, da bi popravljale ali moderirale objave uporabnikov, zato se je Twitter domislil drugačne rešitve.

Trumpove objave o tej tematiki naj bi vsebovale številne napačne trditve o kalifornijskem načrtu, da bi glede na koronavirus situacijo razširili dostop do volišč z možnostjo oddaje volilnega glasu po pošti. Twitter je zato k tema Trumpovima objavama dodal simbol za opozorilo in povezavo »Pridobite dejstva o oddaji volilnega glasu po pošti«, ki uporabnika vodi na ločeno stran, kjer nizajo potrjena dejstva o tej problematiki, vključeni pa so tudi tviti številnih novinarjev in publikacij, ki razlagajo, zakaj je Trumpova interpretacija napačna.

Dodana povezava se pri vključevanju objave na druge strani ne vidi, bo pa vidna, če kliknete na objavo in jo pogledate neposredno na Twitterju.

Problem se je pojavil, ko je predsednik Trump oznanil, da se bo volilne lističe po pošti pošiljalo kar vsem, ki živijo v zvezdni državi Kaliforniji, kar bi lahko vodilo do ponarejanja in zlorab. Sam Mahood, govorec kalifornijskega državnega sekretarja Alexa Padille, pa je potem razložil, da to ne drži in da bodo volilne lističe pošiljali samo aktivnim volivcem in ne kar vsem prebivalcem Kalifornije.

Analitiki so ob tem dodali, da so poskusi zlorabe pri oddaji volilnega glasu po pošti zanemarljivo majhni. V preteklih ameriških volitvah od leta 2000 naj bi jih zaznali samo 143, kar je 0,00006% vseh glasov, ki so bili oddani v teh letih.

Brad Parscale, vodja Trumpove kampanje, je obsodil odločitev Twitterja za to potezo in zapisal, da »dolina silicija s tem skuša ovirati in vplivati na sporočila, ki jih predsednik Trump želi posredovati volivcem.« Parscale je zapisal tudi, da Twitter s tem spet izraža politično pristranskost, kar je tudi razlog, zakaj je Trumpova politična kampanja umaknila oglaševalski denar iz te spletne platforme.

Vprašanje, ki si ga ob tem postavljajo poznavalci pa je, če bo takšna poteza Twitterja imela kakšen učinek. Legitimizacijski ton povezave, ki se namiguje na 'pridobitev dejstev', bi lahko po besedah nekaterih analitikov le še bolj utrdila prepričanje v napačne informacije, češ, da ta povezava namiguje, da se nekje odvija debata o resničnostni dejstev, kar izpodbija trditev, ki jo Twitter želi sporočiti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.