N.Z. | 9. 2. 2022, 11:05

UCLA bo izplačala za 244 milijonov dolarjev odškodnin žrtvam bivšega zaposlenega

profimedia

Univerza Kalifornija (UCLA) se je pogodila z več kot 200 dekleti in ženskami, ki so v skupni tožbi zoper univerzo, ker je ta desetletja prikrivala spolno nadlegovanje pri njih zaposlenega ginekologa Jamesa Heapsa in mu omogočalaa neomejen dostop do žrtev.

UCLA bo tožnicam izplačala skoraj 244 milijonov dolarjev odškodnine.

V poravnavi so zajeta pričevanja 203 žensk, ki so povedale, da se jih je dr. James Heaps neprimerno dotikal, dajal neprimerne opazke in zlorabljal tekom pregleda z ultrazvočno sondo. Vse skupaj se je dogajalo v ordinaciji študentskega zdravstvenega centra UCLA, v medicinskem centru Ronald Reagan UCLA ali v njegvi pisarni na kampusu tekom 35-letne kariere. Detajli zlorab sicer niso javno objavljeni.

Tožnice so v skupinski tožbi UCLA obtožile tudi, da so namerno prikrivali Hepsove spolne zlorabe pacient in mu omogočile, da ima še naprej neomejen dostop do žrtev.

Univerza je na sodišču v Los Angelesu pristala na izplačilo rekordne, 243,6 milijonske odškodnine (v ameriških dolarjih).

"Gre za zgodovinsko poravnavo, ki bo tem pogumnim ženskam pomagala doseči priznanje odgovornih in kompenzacijo, kar jim bo pomagalo tekom njihovega kontiuiranega zdravljenja," je povedal eden od odvetnikov John Manly.

Na UCLA so Heapsov primer pričeli resneje proučevati šele leta 2017, naslednje leto pa mu niso več podaljšali zaposlitvene pogodbe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord