5. 4. 2019, 14:32 | Vir: STA

Ugrabitelj avtobusa v Ljubljani je bil stari znanec policije in nasilnež

Anže Malovrh/STA

Moškega, ki je v četrtek zvečer od voznika avtobusa v Ljubljani z grožnjami zahteval, naj skrene s predvidene trase, je policija v preteklosti že večkrat obravnavala zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Kaj je razlog, da je moški pozneje umrl, še ni jasno, to bo pokazala sodna obdukcija.

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto pri Policijski upravi Ljubljana Stojan Belšak je na današnji novinarski konferenci razkril nekaj več informacij o incidentu na avtobusu ljubljanskega potniškega prometa, ki se je zgodil v četrtek zvečer. Potrdil je, da je 49-letnik iz Kranja grozil vozniku in ga prisilil, naj skrene s poti. Policija tako dogodek obravnava v luči suma kaznivega dejanja ugrabitve.

Potrdil je tudi, da je osumljenec po tistem, ko je policija avtobus ustavila, poskušal uiti, ko je zamahnil proti policistoma, pa sta ta uporabila plinski razpršilec, ki je osumljenca začasno toliko onesposobil, da sta uspela uporabiti druga prisilna sredstva in ga na tleh vkleniti.

Ko je bil osumljenec obvladan, so na kraj prispele še druge patrulje in skupaj so začeli zbirati obvestila od potnikov, medtem pa je osumljenec začel kazati znake zdravstvenih težav in neodzivanja, zato so policisti takoj odstranili prisilna sredstva in pričeli z oživljanjem. Takoj so poklicali reševalce. Ko so ti prišli, je bil osumljenec še živ, vendar je kasneje žal preminil, je pojasnil.

Tudi v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) so na Twitterju potrdili, da je 21.05 dispečerski center prejel klic policije. Odzvali so se reševalci UKC in zdravnik splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. "Ob prihodu na kraj so prevzeli postopke oživljanja, ki so jih vršili policisti. Po 45 minutah neuspešnega oživljanja je bila oseba razglašena za mrtvo," so navedli.

Gre sicer za isto osebo, ki se je lani zaprla v stavbo kranjske izpostave Ajpesa, zaradi psihičnih težav pa je bil v preteklosti tudi hospitaliziran.

Po Belšakovih besedah je tudi tokrat deloval zmedeno, nerazsodno, "kar bi lahko bila posledica uporabe kakšnih substanc", a tega pred končano obdukcijo ne morejo potrditi.

Zavrnil je tudi očitke, da se policija ni odzvala klicu ene od potnic - kot je dejal, je operativno-komunikacijski center Ljubljana v tem času zabeležil 21 klicev na številko 113 - takoj je bilo odgovorjeno 19, druga dva pa so poklicali nazaj.

Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat je zatrdil, da se voznik avtobusa, ki je s svojim ravnanjem opozoril policijo na dogajanje na avtobusu in kljub grožnjam in prisili k vožnji skozi rdečo luč ravnal tako, da ni ogrožal potnikov ali drugih udeležencev v prometu, dobro počuti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord