2. 12. 2020, 13:12 | Vir: STA

UKC Ljubljana: Dodaten naval poškodovanih zaradi snega in poledice lahko pomeni kolaps sistema

Shutterstock

Zaradi epidemije covida-19 deluje celoten zdravstveni sistem na robu zmožnosti. Ob prvem snegu in poledici pa po besedah travmatologa Uroša Tominca iz UKC Ljubljana pričakujejo porast števila poškodovancev. To bi lahko pomenilo kolaps sistema, zato v UKC pozivajo vse, naj se ne izpostavljajo aktivnostim, ki bi lahko pripeljale do poškodb.

Tominc je v današnji video izjavi poudaril, da je zdravstveno osebje v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana prerazporejeno na covidne oddelke. Prav tako so morali dobršen del zdravstvenega osebja prerazporediti v urgentnih ambulantah, kot tudi na oddelkih samega kliničnega centra.

Tako so morali denimo enega od oddelkov na travmatologiji zaradi pomanjkanja medicinskih sester zapreti. "Travmatologija trenutno deluje z minimalnim kadrom na skrajnem robu zmogljivosti in bi nenaden porast števila poškodovancev lahko privedel do sesutja sistema," je pojasnil.

Zato vljudno prosijo vse ljudi, naj se ne izpostavljajo aktivnostim, ki bi lahko pripeljale do tega, da bi nenadoma potrebovali obravnavo v urgentnih ambulantah ali kliničnem centru.

Ob tem ponovno pozivajo prebivalce, da upoštevajo vse ukrepe za zamejevanje epidemije covida-19, saj se bodo z manjšim številom covidnih bolnikov lahko v večjem obsegu posvetili vsem aktivnostim UKC Ljubljana, ki trenutno potekajo v omejenem obsegu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord