8. 11. 2023, 14:15 | Vir: STA

Pediatrična klinika: vodja službe za kardiologijo odhaja, kaj to pomeni za male srčne bolnike?

Fotografija je simbolična.

Žiga Živulović j.r./Bobo

V preteklosti so kardiologijo zaznamovali številni odhodi strokovnjakov. 

Dosedanji vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Miroslav Elek je podal odstop. Delo bo kljub temu potekalo nemoteno, vključno z nepretrgano pripravljenostjo, saj bo Elek pred odhodom delo predal kolegom, so v sporočilu za javnost poudarili v UKC.

V UKC so se Eleku zahvalili za njegovo pripravljenost in predanost, da je prevzel delo v najtežjih trenutkih leta 2019 in pomagal premostiti čas do zaključka usposabljanja mlajših kolegov. "Hkrati razumemo, da se je zaradi družinskih razlogov odločil nadaljevati kariero v matični domovini, kjer so se v vmesnem času tudi bistveno izboljšali delovni pogoji za delo zdravnikov," so dodali. Slednji odhaja v Beograd.

Odšlo že več srčnih kirurgov

Ob tem so v kliničnem centru poudarili, da se je na pediatrični kliniki zaposlila otroška kardiologinja, ki je uspešno zaključila štirimesečno prilagoditveno obdobje in v ponedeljek prične delo tudi v ambulanti. Istočasno se z dvomesečnega strokovnega usposabljanja v bolnišnici Karolinska v Stockholmu vrača otroški kardiolog, ki se poleg svojega rednega dela posebej posveča motnjam srčnega ritma pri otrocih.

UKC Ljubljana je sicer letos zapustilo tudi več otroških srčnih kirurgov. Po odpovedi Mihe Weissa je klinični center maja ostal z enim otroškim srčnim kirurgom - Igorjem Šehićem. Pred tem je marca sodelovanje z UKC Ljubljana prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer. Septembra se je nato v UKC delno zaposlil otroški srčni kirurg Janez Vodiškar in prevzel vodenje centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol