28. 4. 2021, 09:02 | Vir: STA

Ukinjajo se kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo, omejitev zbiranja ostaja

Shutterstock

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Je pa že v ponedeljek na dopisni seji sprejela spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19, s katerimi se danes ukinjajo kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo.
 

Kontrolnih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo in Avstrijo torej od danes ne bo več, na meji z Madžarsko pa ostajajo.

Pri vstopu v Slovenijo se bodo doslej priznavali tudi PCR testi, če so opravljeni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji. Doslej so se priznavali PCR testi iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, Združenega kraljestva ali ZDA.

Z rdečega seznama držav EU in schengenskega območja je poslej črtana Finska, spremembe so pri administrativnih enotah Grčije, Španije in Norveške, na seznam sta dodani Malta in portugalska avtonomna regija Azori. Na rdeči seznam tretjih držav so dodani Bahami, črtajo pa se Sveta Lucija, Antigva in Barbuda ter Dominikanska republika.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal, da drugih predlogov sprememb odlokov, ki so v pristojnosti njegovega ministrstva, ta teden ne bo predlagal. "Razen če bo svetovalna skupina predlagala kakšne zaostritve glede na slabe trende," je navedel, ob tem pa kot dejavnik tveganja za poslabšanje razmere navedel tudi množične nezakonite proteste. Omejitev zbiranja namreč ostaja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.