3. 3. 2022, 20:06 | Vir: STA

Ukrajina in Rusija dosegli dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev

Xinhua/STA

V Belorusiji se je nocoj po nekaj urah končal drugi krog pogajanj med delegacijama Ukrajine in Rusije. Obe strani sta sporočili, da so dosegli dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov, potem ko je iz države zaradi ruske invazije zbežalo že več kot milijon ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Drugi krog pogajanj je končan. Na žalost Ukrajina še ni dosegla rezultatov, ki jih potrebuje. Sprejeta je samo odločitev o organizaciji humanitarnih koridorjev," je tvitnil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak.

Ukrajina je namreč na pogajanjih zahtevala tudi takojšnjo prekinitev ognja in umik ruskih sil.

Dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev je kasneje potrdil tudi vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski. "Glavno vprašanje, o katerem smo se danes dogovorili, je bilo reševanje ljudi, civilistov, ki so na območju vojaških spopadov," je sporočil.

Civiliste, ki se bodo znašli v takšni situaciji, Rusija v primeru nadaljevanja vojaških akcij poziva k uporabi teh humanitarnih koridorjev, je dodal.

Drugi ruski pogajalec, poslanec Leonid Slutski pa je dejal, da bodo dogovor uresničili v bližnji prihodnosti.

Iz Ukrajine je od začetka ruske invazije minuli četrtek po podatkih ZN zbežalo že več kot milijon ljudi.

Ukrajina trdi, da je bilo v ruski invaziji doslej ubitih najmanj 350 civilistov. Moskva kljub dokazom, da obstreljuje civilne cilje, trdi, da tega ne počne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da vojaška operacija v Ukrajini poteka v skladu z načrti, ukrajinske sile pa obtožil, da civiliste uporabljajo za živi ščit.

Kremelj trdi, da želi "demilitarizirati" in "denacificirati" Ukrajino.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.