20. 3. 2022, 21:45

Ukrajina: opoziciji prepovedali politično delovanje.

Volodimir Zelenski.

Profimedia

Govori se, da je Putin boter hčeri opozicijskega vodje.

V Ukrajini so po navedbah predsednika Volodimirja Zelenskega v videonagovoru prepovedali 11 proruskih strank, med katerimi so tudi takšne, ki so povezane z rusko državo. Kot je pojasnil, bo prepoved v veljavi do izteka vojnega stanja.

Odločitev o prepovedi kakršnih koli političnih aktivnosti političnih strank, ki so povezane z Rusijo, je sprejel ukrajinski svet za nacionalno varnost. Večina izmed teh strank je manjših strank, ena izmed njih, Opozicijska platforma za življenje, pa v ukrajinskem parlamentu s 450 poslanci zaseda 44 sedežev.  

Opozicijsko platformo za življenje vodi oligarh Viktor Medvedčuk, ki bi naj bil blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, poroča BBC. Po nekaterih navedbah bi naj bil Putin celo boter Medvedčukovi hčeri.

Ukrajinske oblasti so sicer Medvedčuka že v lanskem letu obtožile izdaje, zaradi česar je moral ostati v hišnem priporu, vendar bi naj po navedbah ukrajinskih oblasti tri dni po začetku ruske invazije pobegnil.

Člani opozicije so prepoved strank označili za nezakonito. Kot so napovedali v Opozicijski platformi za življenje, bodo proti prepovedi vložili uradno pritožbo. Svoje poslance so ob tem pozvali, naj še naprej opravljajo svoje delo.

Ukrajinci so prepovedali tudi okoli 1.500 medijev, ki so širili rusko propagando. Po ocenah ukrajinske policije bi naj te medije spremljalo okoli 15 milijonov ljudi.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel