4. 6. 2020, 11:34 | Vir: STA

Umora pred leti izginule britanske malčice Madeleine McCann osumljen Nemec

Profimedia

Usoda britanske malčice Madeleine McCann, ki je kot triletna leta 2007 izginila iz apartmaja v portugalskem kraju Praia de Luz, tudi po več letih še ni pojasnjena. Po več kot desetih letih pa se je zgodil preobrat, saj je umora osumljen 43-letni Nemec, ki trenutno prestaja dolgoletno zaporno kazen.

Po navedbah nemških kriminalistov je tožilstvo v nemškem mestu Braunschweig uvedlo preiskavo proti 43-letniku, ki je bil v preteklosti že večkrat kaznovan zaradi spolnih napadov, tudi na otroke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po današnjem poročanju časnika Braunschweiger Zeitung gre za moškega, ki je bil lani pred deželnim sodiščem obsojen na sedem let zapora zaradi posilstva takrat 72-letne Američanke. Kaznivo dejanje naj bi storil v istem portugalskem kraju, v katerem je leto in pol kasneje izginila Maddie.

Po podatkih nemških kriminalistov naj bi osumljenec med letoma 1995 in 2007 redno živel na Portugalskem, med drugim nekaj let v hiši, ki je na območju med mestoma Lagos und Praia da Luz. Nemška policija naj bi nekaj namigov, da bi lahko bil vpleten v izginotje male Madeleine, dobila že leta 2013, a niso zadostovali za njegovo prijetje.

Britanski Scotland Yard je v sredo zvečer sporočil, da so sedanja spoznanja plod dolgoletnega sodelovanja britanske, nemške in portugalske policije.

"Po deseti obletnici je metropolitanska policija dobila podatke o Nemcu, ki se je zadrževal v in bližini kraja Praia de Luz. Sodelovali smo s kolegi iz Nemčije in Portugalske in ta moški je osumljenec v primeru izginotja Madeleine" , je sporočil britanski detektiv Mark Cranwell. Scotland Yard je ob tem poudaril, da še vedno gre za primer izginotja.

Starša male Madeleine sta se zaradi izginotja svoje hčerke večkrat obrnila na javnost, da bi izvedela, kaj se je zgodilo z njuno hčerko.

"Vse kar si želiva, je izvedeti resnico ter da odgovorni odgovarjajo. Nikoli se ne bova odpovedala upanju, da bodo Madeleine našli živo. A ne glede na to, kaj se bo izkazalo, morava vedeti, saj morava najti mir," sta sporočila tokrat.

Takrat še triletna Madeleine McCann je iz apartmaja v portugalskem kraju Praia da Luz izginila 3. maja 2007. Starša sta bila takrat v bližnji restavraciji. Njen primer je takrat odmeval v svetovi javnosti. Preiskovalci so sprva domnevali, da gre za ugrabitev. Nekaj časa sta bila osumljena celo njena starša.

Na Portugalskem so preiskavo primera Maddie opustili leta 2008, nato pa jo leta 2013 zaradi novih sledi ponovno odprli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.