29. 4. 2021, 08:55 | Vir: STA

Umrl ameriški astronavt Michael Collins, ki je skupaj z Aldrinom in Armstrongom 1969 prvi pristal na Luni

Profimedia

V 91. letu starosti je umrl ameriški astronavt Michael Collins. Skupaj z Edwinom Buzzem Aldrinom in Neilom Armstrongom je bil član misije Apollo 11, ki je leta 1969 kot prva v zgodovini človeštva pristala na Luni. Collins sicer ni stopil na Luno, ostal je v modulu in krožil okoli Meseca. Umrl je po boju z rakom.

Michael Collins se je rodil se je leta 1930 v Rimu, njegov oče je bil general v ameriški vojski. Študiral je na vojaški akademiji West Point, se nato pridružil letalskim silam ZDA in postal testni pilot. Nasi se je pridružil leta 1963, v vesolje pa prvič poletel v misiji Gemini 10, kjer je naredil takrat rekordna dva vesoljska pohoda.

Po odhodu iz Nase je kratek čas delal v politiki. Kasneje je postal prvi direktor Nacionalnega letalskega in vesoljskega muzeja v Washingtonu in avtor številnih knjig o vesolju, vključno z dobro sprejeto avtobiografijo "Carrying the Fire". Upokojil se je na Floridi.

Collins je leta 2019 ob 50-letnici poleta na Luno obiskal Kennedyjev vesoljski center na Floridi in ob tem opisal, kako se je počutil ob vzletu. "Posadka je čutila težo sveta na svojih ramenih, vedeli smo, da nas bodo vsi gledali, prijatelji in sovražniki," je dejal.

V misiji Apollo 11 je opravljal pomembno nalogo, saj je imel z upravljanjem modula veliko zaslug za uspešno misijo. Na Luno so na raketi Saturn 5 poleteli 16. julija 1969 iz Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi, vrnili pa so se 24. julija 1969, ko so pristali v Tihem oceanu.

Pri programu Apollo 11 je sodelovalo 400.000 ljudi, stal pa je 25 milijard evrov. Pristanek na Luni si je po ocenah ogledalo 650 milijonov ljudi po vsem svetu, je poročal BBC. Od trojice astronavtov je živ še 91-letni Edwin Buzz Aldrin, Armstrong je umrl leta 2012, star 82 let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol