18. 2. 2022, 09:30 | Vir: STA

Umrl ameriški pilot, ki je med oskrbovanjem Zahodnega Berlina odmetaval sladke "bombe"

profimedia

V bolnišnici ameriške zvezne države Utah je v četrtek umrl 101 leto star nekdanji pilot Gail Halvorsen, znan iz obdobja berlinskega zračnega mostu v času hladne vojne. Ko je oskrboval blokirani Zahodni Berlin, je namreč sprožil akcijo, v okviru katere so nad mestom piloti odmetavali tudi sladkarije.

V času, ko je Sovjetska zveza blokirala kopenski dostop do Zahodnega Berlina sredi Vzhodne Nemčije, so zahodni zavezniki na čelu z ZDA vzpostavili zračni most, s katerim so oskrbovali 2,5 milijona prebivalcev in onemogočili komunistični prevzem Zahodnega Berlina.

Ta del mesta so po porazu nacizma skupaj nadzirale ZDA, Francija in Velika Britanija. Berlinski zračni most je deloval od leta 1948 do leta 1949, ko je Sovjetska zveza prekinila blokado.

Halvorsen je zaslovel, ker je iz svojega letala med prevažanjem potrebščin redno odmetaval tudi sladkarije za otroke. Bonbone in druge sladkarije je zapakiral in jih odmetaval z majhnimi padali. Prepoznali so ga po slogu letenja, ko je med odmetavanjem bonbonom zastrigel s krili svojega letala.

Halvorsen je skoraj do svoje smrti ohranjal pri življenju spomin na berlinski zračni most in na svojo vlogo pri tem. Ostal je v stiku z ljudmi, ki so kot otroci lovili njegove "bombe".

V vojski je napredoval do čina polkovnika in je med drugim poveljeval letališču Tempelhoff, ki je bil osrednji del berlinskega zračnega mostu.

Zračni most je takrat Zahodnemu Berlinu z več kot 277.000 poleti zagotovil več kot dva milijona ton potrebščin. V nesrečah v zraku in na tleh je umrlo 78 zavezniških pilotov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord