1. 12. 2018, 11:00 | Vir: STA

Umrl je 41. ameriški predsednik George Bush starejši

profimedia

V V starosti 94  let je v Houstonu umrl nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši, poročajo tuje tiskovne agencije. Bush je bil kot 41. predsednik na čelu ZDA en mandat med letoma 1989 in 1993, v času konca hladne vojne. George Herbert Walker Bush je bil patriarh ene izmed ameriških političnih dinastij. 
 

Njegov sin George W. Bush je svojega očeta označil za "človeka najboljšega značaja in najboljšega očeta, kar ga lahko ima sin ali hči". "Celotna družina Bush je globoko hvaležna za življenje in ljubezen 41. predsednika, za sočutje vseh, ki so skrbeli in molili zanj ter za sožalja," je Busheva družina zapisala v sporočilu.

Bush je umrl le nekaj mesecev za ženo Barbaro, ki je umrla aprila letos in s katero sta bila poročena 73 let. Imela sta pet otrok in 17 vnukov, družina pa je sporočila, da bodo podrobnosti o pogrebnih slovesnostih posredovali kasneje.

Republikanec Bush starejši je bil najstarejši izmed štirih še živečih nekdanjih ameriških predsednikov, med katerimi je tudi njegov sin George Walker Bush. Bush je imel že nekaj let težave z zdravjem in se je večkrat zdravil v bolnišnici v Houstonu, med drugim zaradi pljučnice. Pred letom in pol si je pri padcu v počitniški hiši zlomil vratno vretence.

George Herbert Walker Bush se je rodil 12. junija 1924 v zvezni državi Massachusetts uspešnemu bankirju in senatorju Prescottu Bushu ter materi Dorothy. Njegova družina je bila bogata in je že takrat veljala za politično dinastijo. Ko je dopolnil 18 let, se je prijavil v vojsko in se podal na bojišča druge svetovne vojne kot pilot.

Po vrnitvi v domovino se je leta 1945 poročil z leto dni mlajšo Barbaro in se preselil v Teksas, kjer je postal naftni milijonar. Nato je bil kot vzhajajoča politična zvezda član zveznega kongresa, veleposlanik ZDA pri ZN, direktor obveščevalne agencije Cia in osem let podpredsednik ZDA v času predsednika Ronalda Reagana.

Leta 1988 je zmagal na predsedniških volitvah in se januarja 1989 preselil v Belo hišo, kjer pa je ostal le en mandat. ZDA je vodil v času tektonskih političnih premikov v Evropi, ko sta razpadli Sovjetska zveza in Jugoslavija, v zalivski vojni pa so ZDA pod njegovim vodstvom Irak pregnale iz Kuvajta.

Zaradi šibkega stanja gospodarstva ga je po štirih letih v bitki za Belo hišo premagal demokrat Bill Clinton. Slednjega je nato v Beli hiši nasledil Bushev sin, George Walker Bush.

Za razliko od očeta je Bushu mlajšemu v Beli hiši uspelo odsedeti dva mandata, od leta 2001 do leta 2009. Bushev drugi sin Jeb, nekdanji guverner Floride, se je leta 2016 neuspešno potegoval za predsedniško nominacijo republikanske stranke.

Bush starejši je ostal aktiven tudi po upokojitvi in Američane je vse do leta 2009 navduševal s skoki s padalom. Po 85. rojstnem dnevu je s tem prenehal in se nato vse redkeje pojavljal v javnosti. Zaradi slabega zdravja ga ni bilo niti na inavguracijo sedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Leta 2009 se je udeležil 20. obletnice padca Berlinskega zidu, pet let pred tem pa sta skupaj s Clintonom obiskovala prizadeta območja po cunamiju v jugovzhodni Aziji. "Samo zato, ker si star, ni treba sedeti v kotu," je dejal nekoč.

George in Barbara Bush sta stara leta preživljala poleti v Mainu, pozimi pa v Teksasu. Sicer pa je bil Bush starejši znan po tem, da si je rad nataknil najbolj nemogoče kričeče nogavice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.