1. 2. 2022, 13:28 | Vir: STA

Umrl je idejni oče keksov Domaćica in Plazma

profimedia

V 88. letu starosti je v Srbiji umrl Petar Tutovac, idejni oče priljubljenih keksov Domaćica in eden od avtorjev recepture za kekse Plazma, piše hrvaški portal Index. Tutovac je sicer ustvaril številne slaščice, prvi v nekdanji Jugoslaviji je naredil grisine, bil pa je tudi prvi izšolani mojster izdelave keksov v nekdanji skupni državi.

Tutovac se je leta 1949 prek sindikata prijavil na tečaj za izdelovalce keksov v Zagrebu, ki ga je pripravila tovarna Kraš. Tam se je naučil izdelave keksov in prišel do naziva prvega izšolanega izdelovalca keksov v nekdanji Jugoslaviji.

Po koncu služenja vojaškega roka se je v Krašu tudi zaposlil, v podjetju pa nato opravil še Kraševo šolo za inženirja slaščičarstva v proizvodnji. Njegovo diplomsko delo in prvenec v slaščičarski industriji so bili keksi Domaćica. Keks je kasneje doživel številne različice, a osnova je ostala enaka tisti, ki si jo je zamislil Tutovac v svojem diplomskem delu v 50. letih prejšnjega stoletja, je lani pisala Slobodna Dalmacija.

Vrhunec kariere je Petar Tutovac doživel v Požarevcu, kjer je vzpostavil tovarno keksov Bambi.

Tutovac sicer ni patentiral niti enega svojega proizvoda. Kot je pred časom dejal za Slobodno Dalmacijo, so bili namreč to drugi časi, ko se znanja ni skrivalo, temveč se ga je delilo. "Vedno sem menil, da vse, kar počnem, vse recepture in vsi proizvodi, pripada ljudem, da se tako krepi moč in ugled naše države. To so bili časi, ko so bila v veljavi neka druga pravila, odnosi med ljudmi pa so bili drugačni," je dejal.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ